Luchthavens schrappen vluchten, files dikken aan en scholen sluiten de deuren. De koude zorgt voor een moeizame voormiddag in het Verenigd Koninkrijk. In het stadje Kingshurst kwamen drie jongens om het leven na een val in ijskoud water.

Ook aan de overzijde van het Kanaal is het ijskoud. Heel wat pendelaars beleven een chaotische ochtendspits na nachtelijke sneeuwval. Auto’s staan in de file, treinen lopen vertraging op en vliegtuigen dreigen niet op te stijgen. Op de Londense luchthaven Stansted blijven alle toestellen aan de grond. Op grotere luchthavens, zoals Heathrow en Gatwick, worden vluchten geschrapt of lopen ze vertraging op.

De Britse winterprik begon al afgelopen weekend. De temperatuur zakte tot onder nul, maar het is de sneeuwbui van afgelopen nacht die nu tot chaos leidt. Het sneeuwtapijt is op sommige plekken 10 centimeter dik. ‘Arctisch vriezen’, schrijft de Daily Mail. Volgens tabloid The Sun beleeft het land vandaag een ‘sneeuwgrap’. ‘Het is hier kouder dan in Finland.’ De beheerder van het Britse elektriciteitsnet heeft intussen twee steenkoolgestookte noodcentrales ingeschakeld om de elektriciteitsvraag te kunnen bolwerken.

Veel Britten kiezen er vandaag dan ook voor om thuis te werken. Diensten die instaan voor het beheer van de snelwegen, raden met klem af om de weg op te gaan.

Drie jongens overleden

Voorlopig is sprake van één ernstig incident. In Kingshurst, in het district Solihull, nabij Birmingham, zijn drie jonge kinderen overleden na een val in ijskoud water. Ze zakten door het ijs van een bevroren meer. Alle drie de jongens (8,10 en 11 jaar oud) stierven aan de gevolgen van een hartaanval. Een vierde jongen (6) verkeert nog in kritieke toestand.

Hulpdiensten vernamen dat er nog twee kinderen in hun gezelschap waren. ‘De zoektocht heeft de hele nacht geduurd en gaat vanmorgen gewoon verder’, zegt de politie. ‘Onze gespecialiseerde duikteams blijven zoeken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in