camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Mobiliteit

Meer dan 500 publieke laadpalen aangevraagd

maandag 12 december 2022 om 0.00 uur

 Raymond Lemmens

In de eerste drie maanden na de lancering hebben al 548 burgers en bedrijven een publieke laadpaal in hun buurt aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD), die Het Belang van Limburg heeft opgevraagd. Ze kunnen dat sinds 1 september doen via een online loket ‘Paal volgt Wagen’. De voorwaarde is dat er geen mogelijkheid is om zelf een laadpaal te plaatsen en er nog geen publieke laadpaal staat in een straal van 250 meter rond de woning of het bedrijf. Vooral in steden is dat een probleem.

Binnen de zes maanden na de aanvraag moet de laadpaal er staan. In Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen installeert Electrabel, de Belgische energie-afdeling van de Franse multinational Engie, de palen. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gebeurt dat door TotalEnergies Marketing, een dochterbedrijf van de Franse energiereus Total.

De concessiehouder doet een locatievoorstel, dat vervolgens wordt afgetoetst met de wegbeheerder (meestal de gemeente) en Fluvius. Intussen zijn al 286 van de 548 aangevraagde palen goedgekeurd voor plaatsing. Volgens minister Peeters is de eerste installatie via ‘Paal volgt Wagen’ voor eind dit jaar, begin volgend jaar. De Vlaamse regering wil daarmee een van de grote obstakels voor elektrisch autorijden uit de weg ruimen. (tvd)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen