Na een zinderende penaltyreeks gaat Argentinië door naar de halve finale op het WK voetbal. Nederland moet naar huis. Op het einde van de wedstrijd liepen de gemoederen hoog op. Na affluiten ging een geïrriteerde Messi even verhaal halen bij Louis van Gaal. En toen hij een interview gaf, sneerde hij naar Wout Weghorst.  

Lionel Messi was na de wedstrijd helemaal opgefokt. Onder meer Louis van Gaal moest het ontgelden. ‘Hij beweert dat hij wil voetballen, maar dan begint hij lange ballen te spelen’, zei Messi toen hem gevraagd werd naar Van Gaal. Op de beelden is duidelijk te zien hoe Messi op Van Gaal en diens assistent Edgar Davids afstapt (zie video bovenaan).

Ook over ref Mateu Lahoz was hij niet te spreken. ‘Voor de wedstrijd hadden we schrik omdat we wisten dat hij de scheidsrechter was. Het kan niet dat ze hier een scheidsrechter zetten die niet op het niveau is van zo’n wedstrijd. Maar ik wil niet over de scheidsrechter praten, ik kan toch niet de waarheid zeggen, want anders worden we gestraft.’

De doelman van Argentinië, Emiliano Martínez, ging veel verder dan Messi. ‘We hadden verreweg de slechtste scheidsrechter van het WK. Ik weet niet wat hem bezielde om tien minuten bij te tellen en dan die vrije trap toe te kennen. Hij wilde dat Nederland nog zou gelijkmaken. Die scheidsrechter is gek en arrogant. Als je iets zegt, kaffert hij je uit. Ik denk dat hij ons uit het toernooi wilde omdat Spanje er ook uit ligt.’

Zaterdag liet de wereldvoetbalbond Fifa weten dat het een disciplinair onderzoek heeft opgestart naar de Argentijnse en Nederlandse voetbalbond wegens mogelijke schendingen van artikel 12 (wangedrag van spelers en ambtenaren). Argentinië wordt ook nog eens onderzocht voor een mogelijke schending van artikel 16 (orde en veiligheid tijdens wedstrijden).