In Qatar is de bekende Amerikaanse sportjournalist Grant Wahl vrijdag plots overleden terwijl hij verslag uitbracht van de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië tijdens het WK voetbal. Wahl was amper 48 jaar. Over de doodsoorzaak is voorlopig niets bekend.

Wat er vrijdag precies gebeurde waardoor Wahl overleden is, is niet duidelijk. Volgens collega’s was hij minuten voor hij bezweek nog aan het grappen in de perstribune. Plots viel de journalist achterover in zijn zitje en werd meteen medische hulp geroepen. ‘Hij zat aan zijn artikel te werken op zijn laptop’, getuigt Univision-collega Rafael Cores. ‘Ongeveer vier minuten voor het einde van de verlengingen gebeurde het. Hij was aan het lachen met een grapje op Twitter dat we een paar minuten eerder gezien hadden. Ik kan het niet geloven.’

Donderdag zei Wahl in een podcast nog dat hij het fysiek moeilijk had in Qatar. ‘Mijn lichaam laat het afweten. Drie weken met weinig slaap, veel stress en heel veel werk kunnen dat met je doen. Tien dagen lang had ik een kleine verkoudheid, maar dat is iets ernstiger geworden. Tijdens de wedstrijd tussen de VS en Nederland had ik hevige pijn in mijn borstkas.’ De man testte naar eigen zeggen negatief op Covid-19 en liet zich onderzoeken in het ziekenhuis. Daar werd bronchitis vastgesteld, en Wahl werd op een antibioticakuur gezet.

Tim Scanlan, Wahls manager, bevestigde aan persagentschap Reuters dat de journalist ‘in acute nood was aan het begin van de verlengingen’ tijdens de wedstrijd. Scanlan zei dat er verschillende pogingen werden ondernomen om Wahl te reanimeren in de persruimte voordat hij naar een ziekenhuis werd gebracht.

Gianni Infantino, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, betuigde in een verklaring zijn medeleven en zei dat Wahls ‘liefde voor voetbal enorm was en dat zijn verslaggeving zal worden gemist door iedereen die hem volgde’.

Er wordt nu samen met de Amerikaanse ambassade uitgezocht hoe zijn lichaam gerepatrieerd kan worden naar de Verenigde Staten.

Regenboog-T-shirt

In november werd Wahl nog door de autoriteiten van Qatar nog kortstondig aangehouden omdat hij een regenboog-T-shirt droeg ter ondersteuning van de lgbt-gemeenschap. In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Daarom wordt, onder andere door zijn broer, vermoed dat de journalist vermoord is wegens zijn steun aan de lgbt-gemeenschap.

In een emotioneel videobericht op Instagram zegt Eric Wahl kwaad opzet te vermoeden in de dood van zijn broer. ‘Hij was kerngezond. Hij kan niet zomaar zijn gestorven.’ Hij zei ook dat Grant doodsbedreigingen kreeg na het incident met de regenboog-T-shirt.

Grant Wahl werkte lange tijd als voetbaljournalist voor het bekende tijdschrift Sports Illustrated en gold als een van de bekendste voetbaljournalisten in de VS. Hij verliet het magazine twee jaar geleden, maar bleef wereldwijd voetbalverslag uitbrengen via een betalende nieuwssite. Een van zijn laatste stukken op Sports Illustrated ging nog over de dood van een arbeidsmigrant in Qatar tijdens het WK en de onverschillige reactie daarop van de Qatarese autoriteiten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in