camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

natuurbehoud

Twee nieuwe nationale parken liggen aan Samber, Maas en Semois

Niet de Hoge Venen, maar wel de valleien van de belangrijkste Waalse rivieren slepen een erkenning, veel bekendheid en een stevig budget in de wacht als nationaal park.

zaterdag 10 december 2022 om 3.00 uur

 

Behalve het Nationaal Park Hoge Kempen zijn nu ook L’Entre-Sambre-et-Meuse en Vallée de la Semois nationale parken. Beide ­gebieden krijgen van de Waalse regering 13 miljoen euro extra steun, plus 1,4 miljoen euro voor de uitbouw van toerisme.

Het gaat niet om geïsoleerde bossen waar commerciële activiteiten of jagen verboden zijn. De natuurgebieden hebben geen duidelijke afbakening. Zoals de naam doet vermoeden, ligt L’Entre-Sambre-et-Meuse ­tussen de Samber en de Maas. Het beslaat zo’n 22.000 hectare en de gemeenten Viroinval, Couvin, ­Chimay, Froidchapelle en Momignies ­maken er deel van uit. De toeristische trekpleister Les Lacs de l’Eau d’Heure valt binnen het gebied, net als de Fondry des Chiens.

Als stukje natuurpracht kan dat laatste tellen. Midden in een bos zijn daar grote stukken kalksteen weggesleten door het water. Het ­resultaat is een diepe put in het heuvelplateau, waarin stukken verdwenen zijn. Wat overblijft, zijn enorme rechtopstaande rotsformaties.

   • Roadtrip langs het erfgoed van Wallonië

Ook het tweede nieuwe natio­nale park, Vallée de la Semois, heeft geen duidelijke grenzen. Hier gaat het om de zone van de gemeenten Bertrix, Bouillon, ­Chiny, Florenville, Herbeumont, Paliseul en Vresse-sur-Semois. Het gebied heeft een oppervlakte van net geen 29.000 hectare en krijgt al steun van het Wereld­natuurfonds WWF, onder meer om de terugkeer van otterpopulaties en de lynx mogelijk te maken.

‘Deze erkenning laat toe de ­natuurlijke rijkdommen beter te beschermen en naar waarde te schatten’, jubelde Waals minister van Leefmilieu Celine Tellier (Ecolo) in een persbericht. ‘Een nationaal park is een gedeeld project, dat gemeenten, burgers, onder­nemingen en verenigingen verbindt door de natuur.’

‘Deze erkenning laat toe de natuurlijke rijkdommen beter te beschermen en naar waarde te schatten’ Celine Tellier   Waals minister van Leefmilieu

In de parken zal nu gewerkt worden aan de versterking van de ecosystemen en het behoud van bossen, rivieren en valleien. Ook van de tewerkstelling in én rond de parken wordt veel ­verwacht. ­Elke geïnvesteerde euro kan volgens optimistische vooruitzichten 10 euro opleveren.

De erkenning van de parken maakt deel uit van het Waalse ­relanceplan. Dat wordt mee gefinancierd door een deel van de Europese relancemiljoenen, toegekend na de covidcrisis.

Het Woud van Anlier en de ­Hoge Venen dienden ook een kan­didatuur in, maar zij grepen naast de prijzen. Zij kregen wel 250.000 euro om hun dossier op te starten en nog eens 250.000 euro om het verder uit te werken.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen