camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 9 december 2022 om 17.00 uur

1 Belastingvoordeel voor nieuwe pick-ups verdwijnt

Black Rhino Kruger Dodge Ram.  rr

Vanaf januari zullen eigenaars van nieuw ingeschreven pick-ups geen gebruik meer kunnen maken van de fiscale voorkeursregeling. De inschrijvingstaks voor een Dodge Ram gaat zo van nul naar ruim elfduizend euro, en daar komen elk jaar duizenden euro’s verkeersbelasting bij. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister voor Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Er rijden momenteel ongeveer 37.000 pick-ups, ingeschreven als lichte vracht, rond op de Vlaamse wegen. In 2016 ging het nog slechts om 25.000. Ze worden als lichte vrachtwagen belast, maar hebben in veel gevallen toch vijf zitplaatsen en dienen vaak voor privédoeleinden. De auto’s zullen worden belast zoals andere personenwagens.

   • Wat is de aantrekkingskracht van pick-uptrucks?

2 Demir geeft KU Leuven toch subsidie

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.   belga

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) kent dan toch de subsidie toe aan de KU Leuven voor de viering van haar zeshonderdjarig bestaan. Ze had die on hold gezet na de stilte van de universiteit over een ernstige zaak van grensoverschrijdend gedrag. De KU Leuven heeft er wel een extra uitdaging bij. Het bezoekerscentrum dat de KU Leuven gaat bouwen, moet verplicht ‘permanente aandacht voorzien voor de integriteit van het menselijk lichaam’. Dat kan gaan over thema’s als gender-gerelateerde machtsverhoudingen, het belang van geïnformeerde toestemming en de problematiek van grensoverschrijdend gedrag.

3 Qatar verdacht van omkoping Europees Parlement

Het gerecht heeft vrijdagochtend zestien huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar mogelijke corruptie in het Europees Parlement, maakte het federaal parket bekend. De actie was gericht tegen medewerkers van het Europees Parlement. ‘Onderzoekers van de federale gerechtelijke politie verdenken al meerdere maanden een land uit de Perzische Golf van pogingen om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden’, klinkt het. ‘Dit gebeurt door grote geldsommen te betalen of grote geschenken aan te bieden.’ Het federaal parket zegt niet om welk land het gaat. Le Soir en Knack vernamen dat Qatar, het land waar momenteel het WK voetbal plaatsvindt, geviseerd wordt.

4 Tomas De Soete gaat naar radiozender Willy

Tomas De Soete, die ruim een week geleden werd ontslagen bij de VRT, zal het ochtendblok op de digitale radiozender Willy overnemen van Wim Oosterlinck. Dat vertelt de radio- en tv-maker in een interview met De Morgen. Vanaf januari vervangt Tomas De Soete voor een halfjaar Wim Oosterlinck, die al twee jaar het ochtendblok op DPG-radiozender Willy presenteert. Oosterlinck gaat zes maanden met ouderschapsverlof. De Soete, die zowel voor tv als voor radio werkte op de openbare omroep, was een van de 51 VRT-werknemers die eind november ontslagen werd. In het interview vertelt De Soete niet wat de precieze reden was voor zijn ontslag. ‘Laten we het erop houden dat beide partijen ervan overtuigd waren dat andere lucht me deugd zou doen.’

5 Postbaas Tirez struikelt over krantenconcessie

Bpost en zijn ceo Dirk Tirez gaan uiteen. Hij zat nog maar anderhalf jaar in het zadel. Voor het postbedrijf dat dringend zijn Belgische organisatie moet herstructureren, is dit geen goed nieuws. Het was de nieuwswebsite Business AM die vanochtend als eerste de kat de bel aanbond en later vandaag meldde dat de kop van ceo Dirk Tirez zou rollen. Zijn positie zou onhoudbaar zijn geworden door het onderzoek naar mogelijke wanpraktijken rond de concessie voor de distributie van kranten en tijdschriften. Eind oktober zette hij al tijdelijk een stap opzij.

   • Onhandig geschipper van raad van bestuur doet Bpost pijn

6 Brittney Griner weer thuis na gevangenenruil

Na tien maanden is de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner weer op vrije voeten. Ze landde vandaag op een luchthaven in Texas, na een gevangenenruil met de Russische wapenhandelaar Viktor Boet, alias ‘de handelaar des doods’. De Russische veiligheidsdiensten filmden de laatste momenten van Griner als gevangene. De snelle vrijgave van de beelden van de gevangenenruil is opvallend, maar geen toeval. Een beruchte wapenhandelaar wisselen voor een beroemde basketbalster die een kleine hoeveelheid cannabisolie bij zich had, is gefundenes Fressen voor de Russische staatspropaganda. Die teert al jaren op verhalen waarin ze de ‘westerse decadentie’ afzet tegen de Russische standvastigheid en krijgt daarvoor ook materiaal aangeleverd van inlichtingendiensten zoals de FSB.

7 ‘Rusland valt gehele frontlinie aan in Donetsk’

Russische troepen hebben de ‘gehele frontlinie’ in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne aangevallen, zegt gouverneur Pavlo Kirilenko. De grootste gevechten vonden plaats nabij Bachmoet en Avdiivka, zegt hij aan persagentschap Reuters. Volgens hem waren tijdens de beschietingen vijf burgers omgekomen en raakten twee mensen gewond. Russische troepen probeerden ook een doorbraak te forceren nabij de oostelijke stad Lyman, dat Oekraïense strijdkrachten vorige maand heroverden. Een Oekraïense presidentieel adviseur bevestigde de geïntensiveerde Russische aanvallen in Donetsk en Loegansk.

   • Volg de laatste updates over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog

8 Rechtszaak tegen Microsoft wegens overname maker ‘Call of duty’

De Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC dient formeel klacht in tegen de overname van Activision Blizzard door Microsoft, voor een bedrag van 69 miljard dollar. Gameproducent Activision Blizzard geeft onder meer het kassucces ‘Call of duty’ uit. Als de deal doorgaat, zou Microsoft, maker van de Xbox-console en eigenaar van verschillende gamestudio’s, ‘controle krijgen over toonaangevende franchises’, aldus de Amerikaanse marktwaakhond in een verklaring. ‘Dat zou de concurrentie op het gebied van krachtige spelconsoles en abonnementsdiensten schaden door de toegang van rivalen tot de populaire inhoud te ontzeggen of te beperken.’ ‘We blijven geloven dat de deal de concurrentie zal verbreden en meer mogelijkheden zal creëren voor gamers en game-ontwikkelaars’, reageert een woordvoerder van Microsoft aan het Franse persagentschap AFP.

   • Ook Europa onderzoekt de gamedeal van Microsoft

9 Serviceflats onder toezicht wegens fixeren demente bewoners

De Vlaamse Zorginspectie heeft maatregelen genomen in een serviceflatgebouw in Brugge. Op 25 november ging de ­inspectie langs in Senior Hotel Flandria in de Brugse deelgemeente Assebroek. In de serviceflats van zorggroep Armonea, waar 105 mensen verblijven, stelde ze meerdere ­ernstige tekorten vast. ‘De inspectie heeft moeten vaststellen dat de voorziening zich meer en meer richt op bewoners die veeleer in een woon­zorgcentrum thuishoren’, zegt ­Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG). ‘Er is niet voldoende zekerheid dat deze mensen ­altijd de ­nodige zorgen krijgen.’ Zo wonen er volgens Moonens ­verschillende mensen met ver­gevorderde dementie. ‘Zij hebben heel wat zorg nodig, en er komen ook veiligheidsissues bij kijken. Ze werden ook gefixeerd. Dat is een zware beslissing, waarbij de familie moet worden betrokken. Voldoende verpleegkundig toezicht is noodzakelijk, en het team hier kan dat niet bieden.’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen