Rusland zal niet stoppen met de Oekraïense energie-infrastructuur aan te vallen, zei Vladimir Poetin donderdag. Het leger gebruikt die tactiek om het moreel van de Oekraïners te breken.

De Russische president Vladimir Poetin gaf donderdag toe dat Rusland systematisch de energie-infrastructuur van Oekraïne aanvalt. ‘Ja, dat doen we. Maar wie begon ermee?’ Hij deed de uitspraak voor het oog van de camera’s in een opulente zaal van het Kremlin.

Poetin suggereert dat de recente bombardementen op Oekraïense infrastructuur wraakoperaties zijn, nadat de Oekraïners de brug naar de Krim hadden opgeblazen. Hij beschuldigt Oekraïne ervan dat ze ook de energiekabels opbliezen van de kerncentrale van Koersk en de watervoorziening afsneden van de stad Donetsk. ‘Geen water voorzien aan een stad van meer dan een miljoen mensen is een daad van genocide’, zei Poetin, die de radiostilte in het Westen daarover hekelde. Hij gaf aan niet te zullen stoppen met de energievoorziening van de Oekraïners te treffen.

Vreemde houding

De video werd al een paar miljoen keer bekeken. Sommigen beweren dat de Russische president dronken leek, al kan dat niet worden geverifieerd. Zijn houding en uitspraken zijn volgens analisten wel ongewoon, gezien Poetin zich vaak terughoudend uitlaat tegenover de media. De Zweedse economist Anders Åslund zei op Twitter dat hij ‘zoals gewoonlijk onzin uitkraamt, maar hij lijkt te beseffen dat hij een verliezer is’.

Oekraïne wordt de jongste tijd geconfronteerd met vriestemperaturen. Door de aanhoudende aanvallen op de energie-infrastructuur, zitten veel burgers zonder elektriciteit en verwarming. Volgens deskundigen gebruikt Rusland die tactiek om de bevolking te demoraliseren en te terroriseren, in plaats van enig concreet militair voordeel te behalen – een zet die het internationaal recht schendt. Ook Amnesty International noemt het een oorlogsmisdaad om burgers te ontrieven van verwarming, elektriciteit en stromend water in de bittere winterkou.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in