Rapport bevestigt slechte gezondheidstoestand asielzoekers in Paleizenstraat, onder meer tuberculose
Foto:  BART DEWAELE

Een gezondheidsinspectie bevestigt de slechte algemene toestand van de asielzoekers die verblijven in het voormalige kantoorgebouw in de Paleizenstraat 48 in Schaarbeek. In het gebouw slapen meer dan 700 mensen.

De burgemeester van Schaarbeek had de gezondheidsinspectie gevraagd om een rapport op te stellen. Al sinds eind oktober verblijven honderden asielzoekers in het pand in de Paleizenstraat, in een voormalig gebouw van de overheidsdienst Financiën.

De artsen identificeerden verschillende gevallen van tuberculose, zorgwekkende gevallen van huiddifterie en een zeer grote verspreiding van schurft met een risico op superinfectie in het gebouw. Bovendien wijzen de bevindingen op de vermoedelijke aanwezigheid van bijkomende niet-gedetecteerde gevallen van tuberculose en verhoogde risico’s voor de ontwikkeling van gevallen van pulmonale of longdifterie. Afgezien van besmettelijke ziekten, zetten de artsen ook vraagtekens bij de bijzonder zorgwekkende geestelijke gezondheid van de bewoners, aldus het kabinet van burgemeester Cécile Jodogne (DéFI) in een persbericht.

Eis aan federale regering

Baptiste Buidin, een medewerker van Jodognes kabinet, bevestigde aan Bruzz dat er bij negen op de tien Afghanen in het gebouw schurft werd vastgesteld. De dokters hebben niet iedereen afzonderlijk onderzocht, maar maakten een algemene vaststelling. ‘De dokters hebben benadrukt dat het om een zorgwekkende situatie gaat, zodanig zelfs dat ze spreken over een epidemische situatie’, zegt Buidin aan Bruzz.

‘Als burgemeester voel ik een enorme frustratie, omdat geen van de mogelijke oplossingen binnen de bevoegdheid van de gemeente valt’, valt in de persverklaring van Jodogne te lezen. ‘Ik eis dat de federale regering haar verantwoordelijkheden zeer snel opneemt om een zodanige verslechtering van de gezondheidssituatie te voorkomen dat deze nog gevaarlijker zou worden.’ Als de asielzoekers gedwongen zouden worden om het gebouw te verlaten, dreigt volgens haar ook een ernstige situatie voor de inwoners van de Noordwijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in