Coronacijfers stijgen: ruim 1.200 coronapatiënten in ziekenhuizen
Foto:  BELGA

Zo’n 1.200 mensen die besmet zijn met het coronavirus liggen vandaag in de Belgische ziekenhuizen, of een kwart meer dan een week geleden. Ook de meeste andere parameters stijgen. Dat blijkt vrijdag uit de gegevens op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

De voorbije week werden elke dag gemiddeld 80 patiënten met corona in de ziekenhuizen opgenomen, of 15 procent meer op weekbasis. Van de 1.203 mensen die nu met corona opgenomen zijn, liggen er 53 op intensieve zorg (+10 procent).

Het aantal besmettingen nam in de week tot en met 5 december toe met 21 procent, tot gemiddeld 1.174 per dag. Er werden zowat 7.500 tests afgenomen (+ 10 procent). Van die tests bleek 16,7 procent positief.

In diezelfde zeven dagen overleden gemiddeld 3,7 mensen aan de gevolgen van een besmetting, een daling met 10 procent. Sinds het begin van de pandemie bezweken in ons land al 33.100 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Het reproductiegetal, dat aangeeft in welke mate de epidemie zich verspreidt, ligt momenteel op 1,11. Een getal boven de 1 betekent dat de pandemie in kracht toeneemt.

Vaccinatiecentra sluiten

Hoewel de cijfers voorlopig crescendo gaan, zullen de vaccinatiecentra in Vlaanderen tegen het einde van het jaar sluiten. Dat zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits, die medewerkers van een 80-tal centra en de medewerkers van het Agentschap Zorg en Gezondheid bedankt heeft tijdens een afsluitmoment in Brussel.

De COVID-vaccinatie zal vanaf januari verlopen via het normale vaccinatiecircuit. Huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, bedrijfsgeneeskundige diensten en het agentschap Opgroeien worden de belangrijkste vaccinatoren.

‘We gaan de ervaringen die de afgelopen drie jaar zijn opgedaan met deze vaccinatiecampagnes zeker niet vergeten’, verzekert minister Crevits. ‘Daarom bereiden we momenteel een grote vaccinatieconferentie voor, die zal plaatsvinden in het voorjaar van 2024.’

Tot eind november 2022 zijn er in de vaccinatiecentra ruim 17,1 miljoen prikken gezet. Tijdens de drukste week, die van 7 juni 2021, werd een recordaantal van 675.027 vaccins gezet. De recorddag was dan weer 22 juli 2021 met 131.420 geregistreerde prikken in alle centra samen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in