camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bloedfraude

Ook mededirecteur Theranos krijgt 13 jaar cel

vrijdag 9 december 2022 om 3.25 uur

Ramesh “Sunny” Balwani. Getty Images via afp

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft Ramesh ‘Sunny’ Balwani woensdag veroordeeld tot bijna 13 jaar cel. Balwani was operationeel directeur (coo) van Theranos, een Amerikaans biotechbedrijf dat enkele jaren geleden over de kop ging. Vorige maand werd de oprichtster van de start-up uit Californië, Elizabeth Holmes (38), al veroordeeld tot 11 jaar cel.

Holmes haalde sinds 2004 honderden miljoenen dollars op van investeerders voor haar start-up Theranos, die een bloedtest ontwikkelde met revolutionaire technologie, waardoor slechts enkele druppels bloed nodig waren om ziekten als kanker of diabetes op te sporen. Theranos werd geschat op een waarde van 9 miljard dollar, Holmes zelf was, tenminste op ­papier, 4,5 miljard dollar waard.

Het succesverhaal kwam in 2015 plots ten einde toen de krant Wall Street Journal een reeks artikelen publiceerde waarin grote twijfels werden geuit over Holmes’ farma-imperium. De bloedtests zouden niet werken en Holmes zou ook gelogen hebben over hoever de ontwikkeling van de technologie al stond. Ze werd samen met haar vroegere zakenpartner Balwani in 2018 vervolgd voor fraude. De ex-coo was in juli al op alle vlakken schuldig verklaard aan fraude tegenover investeerders en patiënten. Nu volgde ook de strafmaat: 155 maanden celstraf, of net geen 13 jaar. (blg)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen