camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 8 december 2022 om 17.00 uur

1Rusland ruilt Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner voor wapenhandelaar

Brittney Griner in Russische gevangenschap.  ap

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner komt vrij via een gevangenenruil tussen de VS en Rusland. Griner werd in Rusland beschuldigd van drugssmokkel. Moskou haalt met de ruil wapenhandelaar Vikor Bout terug. Volgens officiële bronnen bij de Amerikaanse zender CNN zou de basketbalster al onder de hoede van de Verenigde Staten zijn. Bij de ruil zouden geen andere Amerikaanse burgers zijn uitgewisseld. De familie van Griner is al op de hoogte.

2‘Acute en ernstige’ dreiging tegen Van Quickenborne, minister naar safehouse

 belga

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en zijn gezin zijn weer ondergebracht in een safehouse. De reden daarvoor vormen de nieuwe bedreigingen tegen hem, die volgens bronnen van De Standaard weer afkomstig zijn uit het drugsmilieu.

Eind september moest Van Quickenborne ook met het hele gezin schuilen in een safehouse, toen het parket een poging verijdelde om hem te ontvoeren. Bij zijn huis werd een auto teruggevonden met een automatisch geweer in en flessen met benzine. De verdachten werden later in Nederland aangehouden en begin november uitgeleverd aan België.

3Proces aanslagen: arts bevestigt letsels van wurging bij beschuldigde

Beklaagde Ali El Haddad Asufi is donderdagochtend in de gevangenis voor de overtocht naar de rechtszaal ‘zo zwaar gewurgd dat hij het bewustzijn verloor’, zei zijn advocaat. Later op de dag bevestigde een arts dat Asufi letsels rond zijn hals had, omdat hij in een knellende greep van politieagenten was geweest. Mogelijk raakte de man ook buiten kennis, vertelde de arts. Lichamelijk was hij wel in staat om de rechtszaak fysiek bij te wonen. De zitting werd tijdens de voormiddag geschorst omdat Asufi zich draaierig voelde na het incident.

4Iran executeert man die werd opgepakt tijdens protesten

Iran heeft een man geëxecuteerd die was opgepakt tijdens de protesten van de voorbije maanden. Mohsen Shekari werd ervan beschuldigd op 25 september een laan in de hoofdstad Teheran te hebben geblokkeerd en een lid van een paramilitaire militie te hebben verwond. Volgens Iran Human Rights zal voortaan elke dag iemand worden geëxecuteerd, tenzij de Iraanse autoriteiten vanuit internationale hoek met de ‘praktische gevolgen’ van dergelijke acties worden geconfronteerd.

In Iran vinden al bijna drie maanden massale demonstraties plaats tegen het regime. Bij de protesten, die de autoriteiten zien als rellen, zijn duizenden mensen opgepakt. Zeker elf van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf.

5Grondwettelijk Hof schorst deel Belgisch-Iraans verdrag voor overbrengingen gevangenen

De wet die het mogelijk maakt om gevangenen over te brengen van ons land naar Iran, is vandaag deels geschorst door het Grondwettelijk Hof. Volgens het Hof zou ons land moeten weten dat de veroordeelde terrorist Assadollah Assadi zijn straf niet daadwerkelijk zal moeten uitzitten in Iran. ‘Het Hof is van oordeel dat de onmiddellijke toepassing van die bepaling een moeilijk te herstellen ernstig nadeel zou kunnen berokkenen aan de tien personen die de procedure bij het Hof instelden’, valt te lezen in een communiqué.’

6Dieselprijs zakt naar laagste peil in bijna een jaar

 Marc Herremans

De maximumprijs van een liter diesel (B7) zakt dan met 10,1 cent tot 1,737 euro, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Het is al van begin januari geleden dat de dieselprijs nog lager noteerde, zo blijkt uit de gegevens van Energia, de vroegere Petroleumfederatie. Vorige maand was de dieselprijs al gezakt naar het laagste peil sinds eind februari en de start van de Russische inval in Oekraïne. De daling blijft zich dus doorzetten.

7Klimaatactivisten kleven zich vast aan landingsbaan luchthavens München en Berlijn

‘De Duitse regering moet stoppen met vliegreizen te subsidiëren en in plaats daarvan het aanbod van goedkope treinreizen uitbreiden’, was de boodschap van de Duitse milieugroep Letzte Generation (Laatste Generatie). Activisten hadden zich donderdag vastgelijmd aan landingsbanen in München en Berlijn. Volgens lokale media werden enkel de vluchten vanuit de luchthaven van München verstoord. Er waren geen geannuleerde vluchten, wel lichte vertragingen. Een woordvoerder van de luchthaven van Berlijn meldde geen vertragingen voor reizigers.

8Voor het eerst in 40 jaar staking bij ‘The New York Times’

 reuters

Vakbonden en directie van The New York Times slagen er niet in om tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst te komen. Sinds middernacht hebben journalisten en redacteurs het werk voor 24 uur neergelegd. Dat is ongezien bij de toonaangevende krant.

De vorige overeenkomst liep vorig jaar in maart al af. Beide partijen hebben intussen al een veertig keer samengezeten om tot een compromis te komen. De moeizame onderhandelingen namen dinsdag nog meer dan twaalf uur in beslag en zijn woensdag voortgegaan tot, volgens de vakbonden, de directie de onderhandelingstafel verlaten heeft.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen