Rusland ruilt Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner met wapenhandelaar
Brittney Griner in Russische gevangenschap.   Foto:  AP

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner komt vrij via een gevangenenruil tussen de VS en Rusland. Griner werd in Rusland beschuldigd van drugssmokkel. Moskou haalt met de ruil wapenhandelaar Viktor Boet terug.

Volgens officiële bronnen bij CNN zou Griner al onder de hoede van de Verenigde Staten zijn. Bij de ruil zouden geen andere Amerikaanse burgers zijn uitgewisseld, weet de zender. De Amerikaanse president Joe Biden sprak de basketbalspeelster al via de telefoon. Via Twitter laat hij weten dat ze veilig onderweg is naar huis. Griner zat tien maanden lang vast in Rusland. Op haar terugweg maakt ze een overstap in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Via een statement laat het land weten dat het een bemiddelende rol op zich nam om een deal tussen Moskou en Washington rond te krijgen.

Afgelopen maanden was er hoog diplomatiek overleg tussen de VS en Rusland om de gevangenenruil tot stand te krijgen. Het was een van de weinige dossiers waarin de VS en Rusland toenadering vonden tot elkaar. Bij de onderhandelingen was er aanvankelijk sprake van een ruil tegen een tweede Amerikaanse staatsburger: ex-marinier Paul Whelan. Dat is dus blijkbaar niet gelukt. De VS belooft om verder onderhandelingen te voeren om ook hem vrij te krijgen uit Rusland.

Ongelijke ruil

De arrestatie van Griner leek een aanfluiting van de rechtsgang. Griner kreeg negen jaar cel voor drugssmokkel omdat ze cannabisolie bij zich had op de luchthaven. De basketbalspeelster haalde voor haar land al tweemaal goud binnen op de Olympische Spelen.

Viktor Boet, de man die Rusland terugkrijgt, is van een heel ander kaliber. Zijn bijnaam luidt ‘handelaar in de Dood’. Hij smokkelde namelijk wapens uit de voormalige Sovjet-Unie naar autoritaire regimes en terreurorganisaties in Afrika en het Midden-Oosten, waaronder Al-Qaeda, de Taliban en rebellen in Congo. Zijn grootste troeven: de juiste connecties, een pilotendiploma en een indrukwekkende talenkennis – Boet ging er prat op in vijftien talen te kunnen lezen en zes talen te vloeiend te spreken. En vooral: hij liet zich niet hinderen door wapenembargo’s en andere scrupules.

In 2008 kregen de VS hem eindelijk te pakken met een undercoveroperatie in Bangkok. Boet zat een celstraf van 25 jaar uit in de VS, voor het plannen van moord op Amerikaanse burgers en steun aan terroristische organisaties. Van zijn celstraf heeft hij nu niet eens de helft moeten uitzitten.

De vrees bestaat dat deze ruil Rusland zal motiveren om nog meer arbitraire arrestaties van westerlingen te verrichten. Het Kremlin ontkent dat het met opzet mensen opsluit om tot een gevangenenruil te komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in