camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Retail

Sligro wordt eigenaar van Metro-horecagroothandel

De Nederlandse groothandel Sligro wordt ­eigenaar van de Belgische ­Metro-winkels.

donderdag 8 december 2022 om 3.25 uur

De Metro-winkels komen in Nederlandse handen. Rob Engelaar

De Antwerpse ondernemingsrechtbank heeft woensdag het licht op groen gezet voor de overname van de winkels van horeca-groothandel Metro. De overname zou in de eerste week van januari rond moeten zijn, verwacht de nieuwe eigenaar. De winkels zullen dan kortstondig sluiten om, na technische aanpassingen en het aanvullen van de voorraden, weer een na een te openen tegen het midden van de maand.

Sligro Food Group neemt ­negen Metro-vestigingen over (Antwerpen-Zuid, Wevelgem, Luik, Hasselt, Middelkerke, ­Namen, Sint-Katelijne-Waver, Brussel en Vorst). De winkel in Antwerpen-Noord wordt niet overgenomen, en de vestiging in Evergem gaat naar Horeca Van Zon.

Sligro neemt ook alle personeelsleden van de negen Metro-winkels over, inclusief de medewerkers in Antwerpen-Noord. Zij kunnen aan de slag in de winkel in Antwerpen-Zuid. Sligro neemt ook een honderdtal personeelsleden uit de ­regio’s en het hoofdkantoor over. Volgens Sligro gaat het om 506 banen in totaal.

   • Bitse strijd om Metro verscheurt personeel

De overname moet de goedkeuring krijgen van de Belgische Mededingingsautoriteit, maar die voerde al een onderzoek tijdens de periode van gerechtelijke reorganisatie en zag geen problemen voor de concurrentie. De BMA verleende al ‘een onvoorwaardelijke beslissing tot ontheffing’, zegt Sligro. Het onderzoek moet wel nog formeel worden ­afgerond.

Ook het management van moedermaatschappij Makro Cash & Carry had een bod gedaan op de Metro-winkels, maar dat bedroeg amper 110.000 euro en voldeed volgens de Antwerpse ondernemingsrechtbank niet aan de voorwaarden. 

Voor de zes Makro-winkels was er slechts één bod, dat eerder al werd verworpen.

   • Bod op Makro afgewezen, einde verhaal voor 1.400 werknemers

Hoe het nu verder moet met Makro, waar ruim 1.200 mensen werken, is hoogst onzeker. De groep kreeg in september van de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers, tot midden ­januari. Als er geen overnemer wordt gevonden, dreigt het faillissement. Directeur Vincent Nolf zegt dat de raad van bestuur van Makro de tijd wil nemen om de verschillende opties te bekijken.

De raad van bestuur wil de volgende weken gebruiken om een beslissing te nemen over de toekomst van de winkels, klonk het. De uitvoering van die beslissing zou dan voor na nieuwjaar zijn.

Intussen blijven de zes Makro-winkels open, zeker tot 31 december. Er loopt een uitverkoop, woensdag werden in de Makro-winkels nog nieuwe kortingen toegekend. De personeelsleden van Makro kregen woensdag ook te horen dat hun loon voor ­december zeker wordt uitbetaald. De eindejaarspremie werd eerder al betaald. (belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen