camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 7 december 2022 om 17.00 uur

1 Eden Hazard (31) stopt als Rode Duivel

Eden Hazard heeft zijn afscheid als international bekendgemaakt. De huidige aanvoerder van de Rode Duivels had afgelopen donderdag, vlak na de WK-uitschakeling tegen Kroatië, in de kleedkamer al aan enkele spelers meegedeeld dat hij eraan dacht te stoppen. Na een paar dagen bedenktijd blijft hij dus bij dat besluit, kondigt hij aan op Instagram.

Met Hazard zien de Rode Duivels een van de beste Belgische voetballers aller tijden verdwijnen en een steunpilaar van de ploeg die vier jaar geleden in Rusland brons veroverde. De flankaanvaller werd in 2018 uitgeroepen tot de op een na beste speler van het toernooi, hij moest alleen Luka Modric laten voorgaan.

2 Democraat Raphael Warnock wint senaatszetel in Georgia

  Getty Images via AFP

In Georgia vond dinsdag een tweede ronde in de senaatsverkiezingen plaats. De door Donald Trump gesteunde Republikeinse ex-Americanfootballspeler Hershel Walker nam het op tegen de uittredende senator, de Democraat Raphael Warnock. In de eerste ronde had Warnock 49,4 procent en Walker 48,5 procent gehaald. Omdat een kandidaat in Georgia de helft van de stemmen moet halen om verkozen te worden, moest een tweede ronde plaatsvinden. Die is uitgedraaid op een overwinning voor de Democraat.

3 Duitse politie pakt 25 rechts-extremisten op die staatsgreep planden

  REUTERS

In Duitsland zijn woensdagochtend vijfentwintig rechts-extremisten opgepakt die een staatsgreep zouden hebben beraamd. De politie viel binnen bij verdachten in elf Duitse deelstaten en in Oostenrijk en Italië. Volgens het Duitse federale parket wilde de groep gewapend de Reichstag bestormen en een staatsgreep plegen.

De meerderheid van de verdachten zou behoren tot de Reichsbürger-beweging, die de Duitse republiek willen vervangen en een staat willen modelleren naar het Duitse keizerrijk zoals dat in 1871 werd gesticht. Ze hebben heimwee naar de tijd van Otto von Bismarck, de architect van het Duitse Keizerrijk.

4 China versoepelt coronabeperkingen

  EPA-EFE

China heeft aangekondigd de coronabeperkingen in het hele land te versoepelen. Het land met 1,4 miljard inwoners viert zo de teugels van zijn strenge zerocovidbeleid na een storm van ongeziene protesten. In een tiental steden in het hele land toonden demonstranten, meestal jongeren, hun afkeer voor het strenge gezondheidsbeleid, waarbij sommigen zelfs het vertrek van president Xi Jinping eisten. Openbaar protest is in China een zeldzaam fenomeen.

Volgens het nieuwe tienpuntenplan dat door de nationale gezondheidscommissie (NHC) is bekendgemaakt, zullen besmette personen en milde gevallen (die positief zijn getest maar weinig of geen symptomen vertonen) thuis in quarantaine kunnen gaan. Na een week isolatie thuis zijn twee negatieve PCR-tests nodig om weer vrij te mogen bewegen. Dat is een radicale verandering ten opzichte van de norm die bijna drie jaar van kracht was. Die stelde dat elke coronapatiënt naar een quarantainecentrum van de overheid moest worden gebracht.

5 Verkoop Metro-vestigingen aan Nederlandse groothandel mag starten

De Nederlandse groothandel Sligro mag de vestigingen van Metro overnemen, besliste de Antwerpse ondernemingsrechtbank. Sligro bood 47 miljoen euro voor alle vestigingen behalve die van Antwerpen-Noord.

Ook het management van Makro Cash & Carry had een bod gedaan op de Metro-winkels, maar dat bedroeg amper 110.000 euro en voldeed volgens de rechtbank niet aan de voorwaarden.

6 Acht jaar cel voor verkrachting in woonzorgcentrum

Kris M., de 36-jarige man uit Lier die in juli een hoogbejaarde vrouw verkrachtte in een rusthuis in Lint, is veroordeeld tot 8 jaar cel. De rechtbank noemde hem een man met een bijzonder gevaarlijke en perverse ingesteldheid. De veroordeelde man mag ook tien jaar geen rusthuis uitbaten of betaald of vrijwillig aan de slag gaan in een opvang voor kwetsbare personen. Aan het slachtoffer, haar familie en het rusthuis moet de man fikse schadevergoedingen betalen.

7 Illegaal geplant bos in Oudenaarde moet weg

  

De bomen die activistengroep BOS+ dinsdagnacht heeft geplant op een braakliggend terrein in Oudenaarde, zullen snel weer verdwijnen. Dat heeft de Vlaamse Waterweg, die de grond bezit, bekendgemaakt. Met de actie wilde de organisatie druk zetten op de overheid om sneller over te gaan tot het aanplanten van bomen op bebosbare terreinen van de overheid en op die manier tegemoetkomen aan de doelstellingen die de Vlaamse overheid zichzelf heeft gesteld om tegen 2024 4.000 hectare bijkomend bos aan te planten.

8 Zes jaar cel voor Argentijns vicepresident Kirchner in corruptiezaak

Ex-president en huidig vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner is door een Argentijnse rechtbank schuldig bevonden aan de frauduleuze toekenning van openbare aanbestedingen in haar politieke thuisbasis in de provincie Santa Cruz. De rechtbank heeft haar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ze mag ook nooit meer een publieke functie bekleden.

Toch is het vrij onwaarschijnlijk dat de vicepresident de straf effectief zal uitzitten door haar regeringsfuncties. De vicepresident kan ook nog in beroep gaan tegen het vonnis, waardoor het nog jaren kan duren voor er een definitieve uitspraak is.

9 ‘Time Magazine’ roept Volodimir Zelenski uit tot persoon van het jaar

  

Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine heeft de Oekraïense president uitgeroepen tot persoon van het jaar. Hij kwam met negen andere kandidaten in aanmerking voor de prestigieuze titel. ‘Volodimir Zelenski heeft de wereld in beweging gebracht op een manier die we decennia niet hebben gezien’, schreef redacteur Edward Felsenthal. Zelenski volgt Tesla-oprichter en huidig Twitter-baas Elon Musk op.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen