Zes jaar cel voor Argentijns vicepresident Kirchner in corruptiezaak
Foto:  AFP

De Argentijnse vicepresident Cristina Kirchner werd schuldig bevonden aan de verduistering van publieke middelen. Een Argentijnse rechtbank heeft haar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ze mag ook nooit meer een publieke functie bekleden.

Ex-president en huidig vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner is door een Argentijnse rechtbank schuldig bevonden aan de frauduleuze toekenning van openbare aanbestedingen in haar politieke thuisbasis in de provincie Santa Cruz. Contracten voor openbare werken werden gegund aan een zakenpartner van Kirchner, die vervolgens geld doorsluisde naar haar (in 2010 overleden) man Nestor Kirchner, eveneens een voormalig president. De openbare aanklager eiste twaalf jaar cel voor de feiten, die Kirchner steeds ontkend heeft. Als leidster van een criminele vereniging zou ze de staat voor ongeveer een miljard Amerikaanse dollar hebben benadeeld.

De vicepresident kan nog in beroep gaan tegen het vonnis, waardoor het nog jaren kan duren voor er een definitieve uitspraak is. Hoewel de rechtbank haar veroordeeld heeft tot zes jaar celstraf, is het bovendien vrij onwaarschijnlijk dat ze die ook effectief zal uitzitten door haar regeringsfuncties.

Toch heeft Kirchner meteen na het vonnis aangegeven dat ze politiek een stap opzij zet. Bij de verkiezingen van volgend jaar zal ze ‘voor niets kandidaat zijn: niet voor de senaat, niet voor vicepresident, niet voor president’. Vandaag zetelt ze als vicepresident van Argentinië, tussen 2007 en 2015 was ze ook president van het land. Die functie wordt vandaag bekleed door Alberto Fernandez.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in