165 Belgen delen bijna 143 miljoen euro van Euromillions
Foto:  EPA-EFE

De jongste jackpot van Euromillions is gewonnen in krantenwinkel De Pershoek in Olmen. Naar verluidt deden 165 klanten van de winkel mee aan de groepsspeelpot. Elke deelnemer zou bijna 900.000 euro winnen.

Met Euromillions was dinsdagavond maar liefst 142.897.164 euro te winnen. De winnende nummers waren 12 - 20 - 25 - 26 - 27, de sterren 8 en 12. En die hadden ze juist in de krantenwinkel in Olmen. 142.897.164 euro gedeeld door 165 is 866.043 euro.

Toch is het niet de grootste loterijwinst ooit die in België is gewonnen: in 2016 ging een gelukkige winnaar al aan de haal met 168 miljoen euro. Eerder won iemand uit de omgeving van Tienen ook al 100 miljoen euro.

Dit jaar nog greep een landgenoot nét naast een recordpot van 230 miljoen euro. Dat is de maximale jackpot bij Euromillions, hoger kan die nooit zijn. Een Belgische winnaar had toen vijf cijfers en één ster correct en won 4,4 miljoen euro. De grote pot ging toen naar een Brit.

EuroMillions bestaat sinds 2004 en is een samenwerking van negen Europese loterijen, die zo hogere winstbedragen willen uitkeren dan mogelijk is via de ­nationale trekkingen. Sindsdien hebben al tientallen Belgen de jackpot gewonnen, meldt de Nationale Loterij.

Als de winnaar met zijn of haar biljet naar de winkel gaat, en dat ingeeft, komt er een winnend geluid, en verschijnen er sterretjes op het scherm, plus het telefoonnummer van de cel winnaars­begeleiding van de Nationale Bank.

De Nationale Loterij raadt winnaars aan om anoniem te blijven. ‘Mensen beseffen ook wel dat hen iets speciaals overkomen is, en dat ze daar heel bewust mee moeten omgaan’, luidt het bij de Nationale Loterij. ‘Wij vragen hen ook om vooral rustig te blijven. Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in