camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 6 december 2022 om 17.00 uur

1Actrice Kirstie Alley, bekend van Cheers, overleden

  epa-efe

De Amerikaanse actrice Kirstie Alley is overleden na een kort ziekbed. Onlangs werd er kanker bij haar vastgesteld, zo meldt haar familie. Alley verwierf bekendheid in 1987 toen ze als Rebecca Howe een hoofdrol vertolkte in de populaire NBC-reeks Cheers, waarvoor ze in 1991 zowel een Emmy als een Golden Globe won. Daarnaast speelde de actrice onder andere ook in televisieshows als Veronica’s closet en op het witte doek in Look who’s talking (1989) en Drop dead gorgeous (1999). De actrice nam ook deel aan Dancing with the stars en was eerder dit jaar nog te zien in The masked singer. Ze werd 71 jaar.

2Activisten planten illegaal bos op grond van Vlaamse Waterweg

  Gert Arijs

Zo’n honderd activisten hebben dinsdagnacht in Oudenaarde bomen aangeplant op een braakliggend terrein van 1,43 hectare van de Vlaamse Waterweg. De actie werd georganiseerd door BOS+, een vereniging die zich inzet voor meer en beter bos. Volgens de organisatie doet Vlaanderen ‘geen enkele serieuze inspanning om de Vlaamse bosdoelstellingen te helpen realiseren’.

3Russische gouverneur: ‘Droneaanval treft luchthaven Koersk’

  ap

Een droneaanval op een vliegveld in de Russische regio Koersk heeft een olieopslagtank in brand gestoken, zei de Russische gouverneur Roman Starovoyt. ‘Er zijn geen slachtoffers gevallen.’ Vorige week nog zei Starovoyt dat Oekraïne een elektriciteitscentrale in de regio had getroffen. Gisteren nog waren twee explosies op twee Russische luchtmachtbases, honderden kilometer verwijderd van Oekraïne. Moskou wees daarvoor beschuldigend naar Oekraïense drones.

4Coronacijfers in stijgende lijn

 rr 

In de Belgische ziekenhuizen liggen opnieuw meer dan duizend mensen die besmet zijn met het coronavirus. Van 29 november tot 5 december werden elke dag gemiddeld 76,6 mensen wegens covid-19 in het ziekenhuis opgenomen, een toename op weekbasis met 22 procent. Er liggen op dit moment 1.120 mensen met een coronabesmetting in de ziekenhuizen (+28 procent), van wie 60 op intensieve zorg (+33 procent). Tussen 26 november en 2 december werden dagelijks gemiddeld 1.152 besmettingen vastgesteld, een stijging met 23 procent op weekbasis. Dagelijks overlijden intussen nog gemiddeld 2,9 mensen.

5Ransomware treft stad Antwerpen

In de nacht van maandag op dinsdag hebben hackers de computersystemen van de stad Antwerpen aangevallen met ransomware. Verschillende digitale toepassingen van de stedelijke administratie zijn volgens de stad getroffen. Dat heeft gevolgen voor zowel de interne werking van de diensten als voor de dienstverlening aan burgers, klinkt het. Wanneer de problemen opgelost zullen zijn, is nog niet duidelijk.

6Weer een jurylid minder op het terreurproces

  belga

Het tweede procesdag begon met een jurylid minder. In totaal zijn er nu twee reserve en een effectieve juryleden afgevallen. De jurylid die vandaag niet kwam opdagen, had een medisch attest ingediend. Dat heeft assisenvoorzitter Massart meegedeeld bij aanvang van de zitting. ‘In totaal blijven er nu 33 juryleden over.’

Vandaag, woensdag en donderdag staan in het teken van de akte van beschuldiging. In de akte wordt het gerechtelijk onderzoek samengevat en beschrijven de aanklagers de bewijzen tegen de beschuldigden. De federale procureurs lezen gedurende drie dagen de akte, van bijna 500 pagina’s, voor. Nog voordat de procureurs daaraan konden beginnen, wilde Osama Krayem de zaal verlaten. Krayem is de Zweedse IS-strijder die zichzelf niet liet ontploffen in Maalbeek. Hij zit gedurende de hele dag in het cachot in de voormalige Navo-gebouwen, waar het proces plaatsvindt.

7Westerse sancties leiden al tot file van olietankers rond Turkije

  reuters

Het westerse embargo op ruwe olie uit Rusland laat zich meteen voelen op enkele zeeroutes die van groot belang zijn voor Moskou. Turkije houdt enkele tientallen olietankers tegen die niet kunnen bewijzen dat ze correct verzekerd zijn. Meerdere bronnen verklaren aan de Britse zakenkrant Financial Times dat de Turkse autoriteiten ‘bijkomend bewijs’ willen zien van de rederijen dat ze correct verzekerd zijn tegen onder meer aanvaringen en olielekken, vooraleer ze vrije doorgang krijgen. Tankers met geraffineerde olieproducten, zoals benzine of diesel, worden nog wel doorgelaten – de sancties op die producten worden pas in februari van kracht.

810.000 aanslagbiljetten verkeersbelasting per ongeluk dubbel verstuurd

Zowat 10.000 mensen in Vlaanderen hebben het aanslagbiljet voor hun verkeersbelasting dubbel gekregen. Dat meldt de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). Volgens Vlabel is er sprake van een ‘menselijke fout in het drukproces’ waardoor 10.000 aanslagbiljetten dubbel verstuurd werden. ‘Natuurlijk hoeft het bedrag maar één keer te worden betaald’, klinkt het. Wie zijn verkeersbelasting intussen toch dubbel heeft betaald, krijgt automatisch de tweede betaling teruggestort.

9Planbureau ziet inflatie volgend jaar dalen tot 5,3 procent

De piek van de inflatie is achter de rug. Dat zegt het Federaal Planbureau. Het hoogtepunt werd bereikt in oktober, toen de consumptieprijzen in een jaar tijd 12,27 procent waren gestegen. In november zwakte de inflatie af tot 10,63 procent, in december zal er nog 10,31 procent in de tabellen staan, denkt het Planbureau. De jaarinflatie zou zo uitkomen op 9,6 procent (tegen 2,44 procent in 2021 en 0,74 procent in 2020).

Volgend jaar zou de inflatie flink afkoelen. Het Planbureau verwacht 7,80 procent in januari en percentages tussen 6 en 8 procent in de hele eerste jaarhelft. Nadien zou de inflatie nog verder afnemen, tot rond 2 procent in het najaar. De jaarinflatie in 2023 zou zo nog 5,3 procent bedragen.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen