camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Museumpas

Musea kregen dit jaar al 2,8 miljoen uit Museumpas

Toen de Museumpas in oprichting was, bestond de vrees dat de musea hierdoor inkomsten zouden mislopen. Het tegendeel is waar.

dinsdag 6 december 2022 om 3.25 uur

 rr

In september 2018 werd de ­Museumpas gelanceerd, een instrument naar Nederlands model. Wie zo’n kaart had, kon naar hartenlust op bezoek bij de 120 deelnemende musea. Intussen is dat aantal aangegroeid tot 225 musea. In de aanloop naar de oprichting bestond er bij de musea koudwatervrees. Ze vroegen zich met angstig hart af of het Nederlandse model ook bij ons zou aanslaan.

De eenmalige kostprijs van 59 euro voor een Museumpas gaat in een collectieve pot. Telkens zich iemand met zijn kaart aandient, krijgt een museum minstens 50 procent van een inkomkaartje uit die pot terugbetaald. Het krijgt ook een commissie op elke verkochte Museumpas.

Minder verdienen

Vermits de musea maar een gedeelte van hun inkomticket kregen, bestond de vrees dat ze minder zouden verdienen. Dat verlies zou echter goedgemaakt worden als de Museumpas goed op dreef was. Als er meer bezoekers kwamen, zouden die de inkomstenderving compenseren. Het was dus zoeken naar dat evenwicht.

Vier jaar na zijn introductie blijkt dat houders van de Museumpas ruim vier keer vaker naar een museum gaan dan mensen zonder een pas. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van de SEO Economisch Onderzoek bij ruim 3.000 museumbezoekers.

Houders van een Museumpas gaan vier keer vaker naar een museum

Uit het onderzoek blijkt dat houders van een pas in 2021 ­ongeveer 500.000 bezoeken aan de musea brachten. Uitgaande van de meerbezoekfactor zijn 380.000 bezoeken louter toe te schrijven aan de Museumpas.

De initiële koudwatervrees van de musea bleek ongegrond. Tussen 2018 en november 2022 kregen de deelnemende musea samen meer dan 9 miljoen euro uitgekeerd. De musea die het meest bezoeken krijgen van pashouders zijn Bozar, het Fomu, M Leuven, het Smak en BAM (in Bergen). Die mochten 20.000 en meer bezoekers ontvangen. Meestal gaat het om tijdelijke tentoonstellingen. Sinds de heropening van het KMSKA in september, is het museum aan een steile opmars bezig.

Tijdens de vier jaar dat de pas bestaat, maakten de inkomsten een gevoelige duik in coronajaar 2020. Nadien waren de musea bij de eerste plaatsen waar mondjesmaat publiek binnen mocht. Zo kregen de musea in 2021 in totaal 2,46 miljoen euro uitbetaald. Dit jaar zal dat bedrag hoger liggen – eind november stond de teller al op 2,8 miljoen euro.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen