camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 5 december 2022 om 16.58 uur

1‘Poetin steeds beter geïnformeerd over situatie in Oekraïne’

DS VIDEO - Amerikaanse inlichtingen: ‘Belangrijke figuren in Rusland spreken zich steeds vaker kritisch uit’. De Standaard

Avril Haines, directeur van de Amerikaanse Nationale Inlichtingendiensten, heeft gezegd dat de Russische president Vladimir Poetin ‘beter geïnformeerd’ wordt over de moeilijkheden waarmee zijn troepen in Oekraïne worden geconfronteerd. Hij zou volgens haar niet langer afgeschermd worden van slecht nieuws over de invasie, zoals eerder wel gebeurd zou zijn. De gevechten in Oekraïne zullen de komende maanden ‘doorgaan, maar vertragen’, vermoeden de Amerikaanse inlichtingendiensten ook.

2Italië kondigt op een na hoogste alarmniveau af na uitbarsting Stromboli

 ap

De Italiaanse burgerbescherming heeft na de laatste vulkaanactiviteiten op het eiland Stromboli het alarmniveau verhoogd. Nu is oranje, het op een na hoogste niveau, van toepassing.

Zondag vond ten zuiden van Stromboli in de Middellandse Zee een zeebeving met een kracht van 4,6 plaats. Langs de steile hellingen van de vulkaan stroomden as en lava de zee in.

De Stromboli is een zeer actieve vulkaan. Veel toeristen zakken jaarlijks van het vasteland of Sicilië af naar het eiland om het niet geheel ongevaarlijke natuurspektakel te aanschouwen.

3Kevin en Jonathan Borlée stoppen na Olympische Spelen van Parijs met atletiek

Kevin en Jonathan Borlée (34) stoppen na de Olympische Spelen in Parijs met atletiek. Dat hebben ze op een persconferentie aangekondigd. De specialisten op de 400 meter zijn sinds de Olympische Spelen van 2008 in Peking op het hoogste niveau actief. ‘We doen niet voort om voort te doen’, zegt Jonathan Borlée. ‘Het is niet om Parijs te bezoeken dat we voortdoen.’ Vader Jacques Borlée geeft ook aan dat hij na de Spelen in Parijs wil stoppen als coach van de Belgian Tornados, het estafetteteam van de 4x400m.

4Vier presentatoren voor De Warmste Week

Geen trio meer, wel een kwartet. Fien Germijns, Kawtar Ehlalouch, Eva De Roo en Sander Gillis mogen dit jaar hun slaapzak meenemen naar De Warmste Week. Die strijkt vanaf 19 december in het Stadspark van Hasselt neer. Elke dag zijn er gratis liveconcerten, van onder andere Bazart, Bart Peeters, Goldband, Tamino en Oscar and the Wolf. Het is de eerste keer dat de grootste solidariteitsactie van Vlaanderen naar Limburg komt. De Warmste Week bindt dit jaar de strijd aan tegen kansarmoede.

5Enige vrouwelijke CCC-lid Pascale Vandegeerde overleden

 belga

Pascale Vandegeerde, een van de vier leden van de Cellules Communistes Combattantes (CCC), is op 64-jarige leeftijd overleden. Samen met de drie andere CCC-leden, Pierre Carette, Didier Chevolet en Bertrand Sassoye, pleegde de communiste 27 politiek geïnspireerde aanslagen in België tussen oktober 1984 en december 1985. Een daarvan was op het gebouw van de Belgische werkgeversorganisatie (VBO) op 1 mei 1985, waarbij twee brandweermannen het leven lieten. Ze werden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

6Akkoord tussen leger en burgers moet einde maken aan crisis in Soedan

 epa-efe

Meer dan een jaar na een staatsgreep in het Afrikaanse Soedan hebben de junta en burgerbewegingen een akkoord getekend dat een einde moet maken aan de zware politieke crisis waarin het land zich bevindt. Het akkoord moet ook de moeizame transitie naar een burgerlijk bestuur, onderbroken door de staatsgreep, verderzetten.

Met de staatsgreep van legerleider Abdel Fattah al-Burhan in oktober 2021 werd de burgerregering van premier Abdalla Hamdok afgezet. Door de staatsgreep raakte ook de overgang naar een burgerlijk bestuur ontspoord. Bijna wekelijks waren er sindsdien betogingen tegen de staatsgreep in het land, dat daarnaast ook kampt met een zware economische crisis en een toename van interetnisch geweld. Bij de protesten vielen al zeker 120 doden.

7Europees groen licht voor Belgische landbouwplannen

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de strategische landbouwplannen van Vlaanderen en Wallonië. Met de goedkeuring is ruim 2,8 miljard euro aan subsidies gemoeid.

Net als andere lidstaten moest ook België tegen eind vorig jaar een strategisch plan opstellen dat uitstippelt hoe het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid in de periode van 2023 tot 2027 in ons land zal uitgevoerd worden. België was de enige lidstaat die twee plannen indiende bij de Commissie: een Vlaams en een Waals plan.

8Eigenaar Picanol neemt Latexco over

 Sebastian Steveniers

Ondernemer Luc Tack heeft de West-Vlaamse matrassenproducent Latexco overgenomen. Latexco produceert matrassen en kussens uit latex en PU-schuim. Het bedrijf telt meer dan 400 werknemers in België, Spanje, Indonesië en Singapore. Het bedrijf was in handen van de familie Luc Maes. Die was op zoek naar een opvolger.

Tack neemt alle activiteiten en medewerkers van Latexco over. De overname gebeurt via Harmony Industries, een vennootschap van Tack. Een overnamebedrag werd niet vrijgegeven.

Luc Tack is vooral bekend als eigenaar van chemiegroep Tessenderlo en weefmachinebouwer Picanol.

9Tenniscoach Nick Bollettieri overleden

Nick Bollettieri op het tennisveld met Xavier Malisse, in 2004. belga

Oud-tenniscoach Nick Bollettieri is overleden. De Amerikaan werd 91 jaar. Hij was coach van toppers als Andre Agassi, Jim Courier, Boris Becker, Monica Seles en Mary Pierce. Ook Venus en Serena Williams passeerden de revue, net als Maria Sharapova en Martina Hingis.

Bollettieri verwierf vooral bekendheid in de tenniswereld met zijn academie in Florida. Hij richtte de tennisschool in 1978 op, later werd die hervormd tot de IMG Academy. Zijn academie bracht een revolutie teweeg in de tenniscoaching en vormde veel topspelers.

10 Mohammed Abrini dreigt om voor de rest van proces te zwijgen

Op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem heeft beschuldigde Mohamed Abrini gedreigd om er de rest van het protest het zwijgen toe te doen. Hij klaagde de voorwaarden van zijn overbrenging aan van de gevangenis in Haren naar het Justitia-gebouw, waar het proces plaatsvindt.

De voorzitter had de juryleden erop gewezen dat ze zich niet mogen laten leiden door wraak bij het vormen van hun oordeel. Toen Abrini het woord nam, verwees hij naar die woorden van de voorzitster en zei hij dat hij al ‘zeven jaar uw wraak ondergaat’.

Abrini klaagde aan dat hij bij elke gevangenentransport ‘vernederd’ wordt. Hij klaagde erover dat hij zich moet uitkleden, dat hem een blinddoek wordt omgedaan en dat hij naar ‘satanische muziek’ moet luisteren. ‘Ik zal niets zeggen tot het einde van het proces als het zo blijft doorgaan’, zei Abrini.

Binnenland
 1. Vlaamse slachtoffers 22/3 moeten zelf documenten vertalen
 2. Foto Lectrr, cartoon van de dag
 3. Vergunning kinderdagverblijf ‘Mippie en Moppie 2’ in Keerbergen vanaf woensdag ingetrokken
 4. In Nederland hebben ze geen Vleeshuis nodig om fietsen te stallen
 5. Eerste eiken huwelijk ooit in België: Angeline (97) en Eduard (99) zijn langst getrouwde koppel van ons land
 6.  N-VA stuurt Matthias Storme naar mensenrechteninstituut
 7. Sneuvelt na het taboe van de tanks ook dat van de F16’s?
 8. Oekraïners pompen Belgisch bevolkingscijfer omhoog
 9. Prinses Amalia is dik in orde
 10. Wie zijn de deelnemers aan de betoging van de zorg? ‘Het lukt me nog net, maar soms vraag ik me af hoelang nog’
 11. Video Man die mesaanval pleegde in Schumanstation aangehouden voor moordpoging
 12. Voetbal wel en hockey niet: hoe een oude lijst bepaalt wat u op tv te zien krijgt
 13. Politierechter: ‘Porsche-eigenaar krijgt nu soms al hogere boete dan een Lada-rijder’
 14. Uit het hart | Prinses Amalia is dik in orde
 15. Auteur Michel Houellebecq wordt pornoacteur
 16. Koning Filip ‘heel bezorgd’ over drugsgeweld in nieuwjaarstoespraak
 17. Europees Parlement geeft eerste groen licht om onschendbaarheid van Tarabella en Cozzolino op te heffen
 18. Hij ontsnapt aan de naaktfouille, maar Smail Farisi staat op het terreurproces wel in zijn blootje
 19. Gerecht onderzoekt uitgaven Waals Parlement

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen