camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energietransitie

Von der Leyen wil Europees investeringsbeleid aanpassen

De Europese Unie wil de regels voor staatssteun herzien om te voorkomen dat belangrijke energie-intensieve sectoren naar de VS verhuizen.

maandag 5 december 2022 om 3.25 uur

 REUTERS

De Europese Unie wil voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat door een Amerikaans miljardenplan om klimaatverandering en inflatie tegen te gaan. Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen zei zondag in een toespraak in het Europacollege in Brugge dat ze een gelijk speelveld wil behouden door Europese ­regels aan te passen en bij de Amerikanen aan te dringen ‘marktverstorende elementen’ te beperken.

De aanleiding om de Europese regels rond overheidssteun voor het bedrijfsleven te herzien, is de Amerikaanse Inflation Reduction Act, een steunpakket van 369 miljard dollar om het Amerikaanse ­bedrijfsleven te helpen vergroenen. Von der Leyen wees op het ­belang van samenwerking om de klimaatuitdaging aan te pakken. ‘De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een gigantisch ­gemeenschappelijk belang om ons industrieel leiderschap te behouden’, zei Von der Leyen.

Overleg

Ze wil overleg met de VS om de ‘meest problematische aspecten van hun investeringsplan op te lossen’. Maar daarnaast moet Brussel ‘zijn eigen ­regels aanpassen om overheidsinvesteringen in de (klimaat)transitie te vergemakkelijken en moeten we de behoefte aan Europese ­financiering opnieuw beoordelen’, zei ze.

Vandaag overleggen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de vice-voorzitters van de Europese Commissie, Margrethe Vestager en ­Valdis Dombrovskis.

De Amerikaanse plannen leidden al eerder tot wrevel in Europa. De Franse president ­Emmanuel ­Macron noemde ze tijdens een ­bezoek aan de VS, vorige week, agressief en de Duitse minister van Financiën sprak van ‘een bijzonder protectionistisch economisch ­beleid’. Tegelijkertijd wil men er in Brussel en Washington alles aan doen om de eensgezindheid over de Russische inval in ­Oekraïne niet te laten beïnvloeden door een handelsoorlog. Bij het ­bezoek van ­Macron zei Biden daarom al ‘kleine aanpassingen’ te willen doen om ongewenste neven­effecten te voorkomen. (belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen