Ouderlijke woning van Iraanse klimster ‘vernield door autoriteiten’
Elnaz Rekabi nam in oktober deel aan een klimcompetitie zonder hijab.  Foto: afp

Het ouderlijke huis van de Iraanse klimster Elnaz Rekabi is vernield op bevel van de Iraanse overheid. Dat schrijft het regimekritische Iranwire. Op sociale media zijn beelden te zien van medailles tussen puin.

Klimster Elnaz Rekabi kwam in oktober in het nieuws omdat ze in Zuid-Korea zonder hijab had deelgenomen aan een klimcompetitie, wat gezien werd als een vorm van protest tegen het Iraanse regime. Zelf verklaarde ze achteraf dat het om een vergetelheid ging. Bij haar terugkeer werd ze onder huisarrest geplaatst.

Deze week postte haar broer en collega-klimmer Davood Rekabi beelden op sociale media van een vernield huis. Tussen het puin zijn tal van medailles te zien. ‘Waar ben je, gerechtigheid?’, schreef hij erbij.

Geen bouwvergunning

De Iraanse staatsmedia citeren het hoofd van de jurisdictie van de provincie Zanjan, die zegt dat vier maanden geleden al werd besloten om het huis neer te halen omdat de familie niet over de juiste bouwvergunning zou beschikken.

Volgens IranWire zou Davood Rekabi, die korte tijd opgepakt werd terwijl zijn zus in Zuid-Korea was, ook een boete moeten betalen voor een onbepaalde ‘overtreding’.

Toen Elnaz Rekabi in oktober terugkeerde naar haar land, werd ze als een heldin onthaald.

De protesten in Iran zijn al drie maanden bezig. Ze begonnen na de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini, die stierf nadat ze opgepakt werd door de zedenpolitie.

Zaterdag loofde de Iraanse president Ebrahim Raisi zijn land als ‘vrijwaarder van rechten en vrijheden’. Volgens de veiligheidsdiensten zouden tweehonderd burgers omgekomen zijn, onder wie ook agenten. Volgens de Verenigde Naties heeft de repressie al meer dan driehonderd levens geëist.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in