Trump pleit voor afschaffing grondwet om alsnog opnieuw aan de macht te komen
Trump kondigde vorige maand aan dat hij zich kandidaat stelt voor de verkiezingen van 2024.  Foto: ap

De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat ‘alle regels overboord gegooid mogen worden’ opdat hij alsnog kan worden uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen van 2020.

Op het door hem gecreëerde sociale netwerk Truth Social herhaalde Donald Trump zaterdag zijn ongefundeerde beschuldigingen dat de verkiezingsuitslag vervalst is en schreef hij dat de grondwet desnoods op de schop moet.

‘Gooi je de verkiezingsuitslagen van 2020 weg en roep je de rechtmatige winnaar uit, of organiseer je nieuwe verkiezingen? Een massale fraude van dit type en deze omvang rechtvaardigt de afschaffing van alle regels, van alle regelingen en artikelen, zelfs die in de grondwet’, postte hij.

   • Toekomst van Trump hangt af van speciale aanklager

Het Witte Huis heeft de uitlatingen van Trump meteen veroordeeld. Woordvoerder Andrew Bates zei dat een aanval op de grondwet ‘onacceptabel’ is en gezien moet worden als ‘een aanval op de ziel van ons land’. Hij liet daarop volgen dat ‘je niet alleen van Amerika kunt houden als je wint’.

Trump kondigde vorige maand aan dat hij zich kandidaat stelt voor de verkiezingen van 2024. Dat jaar zijn er Republikeinse voorverkiezingen en vervolgens presidentsverkiezingen. Trumps aankondiging kwam kort na de midterms, die eerder tegenvielen voor de Republikeinen. Aan Republikeinse kant werd daarvoor gewezen naar Trump en de kandidaten die hij naar voren had geschoven.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in