Tour eindigt in 2024 niet met sprint in Parijs, maar met tijdrit in Nice
Christian Estrosi, burgemeester van Nice.  Foto:  afp

De laatste etappe van de Tour de France 2024 is een tijdrit en die zal niet in Parijs eindigen, maar in Nice. Dat hebben de stad en de organisatoren van de bekendste rittenkoers ter wereld donderdag bekendgemaakt.

Er wordt voor het eerst sinds 1905 niet in Parijs geëindigd omdat de Olympische Spelen een week na het einde van de Tour van start gaan in de Franse hoofdstad. De laatste etappe, traditioneel een sprint op de Champs-Élysées, wordt deze keer dus een individuele tijdrit. Het is de eerste keer dat de Tour eindigt met een tijdrit sinds de finale van 1989, toen de Fransman Laurent Fignon de gele trui uiteindelijk met acht seconden verloor aan de Amerikaan Greg Lemond, tot vandaag nog steeds het kleinste verschil uit de Tourgeschiedenis.

Week vervroegd door Spelen

Zoals gebruikelijk in een olympisch jaar wordt de start van de Tour, die in het Italiaanse Firenze van start gaat, met een week vervroegd. De koers begint dus op 29 juni en eindigt op 21 juli, vijf dagen voor de start van de Olympische Spelen.

Met uitzondering van de eerste twee edities in 1903 en 1904, die eindigden in Ville d’Avray (Hauts-de-Seine), is de Tour altijd in Parijs geëindigd. Eerst werd hij besloten in het Parc des Princes (van 1906 tot 1967), daarna in de velodroom van Cipale (1968 tot 1975) en sinds 1975 op de Champs-Élysées.

‘In 2025 is de terugkeer naar het normale scenario gepland, vooral omdat we dan iets te vieren hebben’, zegt Christian Prudhomme. ‘We zullen blij zijn om terug te keren naar Parijs en op de Champs-Élysées voor de vijftigste verjaardag van de eerste finish daar.’Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in