Twitter moet voldoen aan nieuwe EU-regels: ‘Nog veel werk aan de winkel’
Eurocommissaris Thierry Breton.  Foto: ap

Twitter moet nog veel werk verzetten als het zich wil conformeren aan de regelgeving van de Europese Unie, zei Eurocommissaris Thierry Breton tijdens een videogesprek met Elon Musk. Twitter kan worden geschorst in Europa en een boete krijgen als het niet voldoet aan de Europese regels.

Europa voerde twee weken geleden een nieuwe wet in inzake digitale diensten, waaraan ook Twitter zich moet conformeren om nog actief te mogen zijn. Als het niet aan de Europese normen voldoet, wordt de dienst verbannen in Europa en zal hij een fikse boete moeten betalen, meldt The Financial Times.

Breton maakt zich ook zorgen over Musks geloof in absolute vrijheid van meningsuiting. ‘Er is nog veel werk aan de winkel’, stelde hij in een bericht op Twitter. ‘Twitter zal een transparant gebruikersbeleid moeten voeren, de moderatie van inhoud aanzienlijk moeten versterken en desinformatie op het platform moeten aanpakken.’ Ook moet het bedrijf beter uitleggen hoe het omgaat met persoonlijke gegevens en moet er tegen tegen 2023 een ‘uitgebreide onafhankelijke audit’ gebeuren.

Musk reageerde niet formeel op het Twitterbericht van Breton, maar zei in een ander bericht wel dat Twitter grote fouten had gemaakt onder het voormalige bestuur. Die zouden volgens hem hebben geleid tot meer onveiligheid en een geschaad vertrouwen. ‘Twitter 2.0 wordt veel effectiever, transparanter en eerlijker’, schreef de eigenaar van de berichtendienst.

Het bedrijf schreef woensdag in een blogpost dat geen enkele beleidsmaatregel is veranderd sinds Musk Twitter kocht voor 44 miljard dollar. De veiligheidsteams van het sociale netwerk ‘blijven sterk en goed toegerust, en geautomatiseerde detectie speelt een steeds belangrijkere rol bij het elimineren van misbruik’, klonk het in de blogpost. Twitter streeft naar een bredere vrijheid van meningsuiting, ‘maar niet naar vrijheid van bereik’.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in