camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Nord Stream

Uniper claimt miljarden terug van Gazprom

donderdag 1 december 2022 om 3.25 uur

getty

De Duitse gasreus Uniper is een arbitrageprocedure begonnen tegen de Russische gasleverancier Gazprom. Uniper eist een schadevergoeding voor de sinds juni verminderde leveringen van Russisch gas aan Duitsland via de pijplijn Nord Stream, wat Uniper al 11,6 miljard euro heeft gekost.

‘Uniper is een arbitrageprocedure gestart tegen Gazprom Export’, meldde het Duitse bedrijf woensdag. Uniper wil een schadevergoeding proportioneel met de sinds juni niet geleverde volumes. Het arbitrageproces – waarbij twee partijen onderling een geschil proberen te beslechten – zou plaatsvinden in Stockholm, volgens Zwitsers recht.

Uniper was de grootste Duitse klant van Gazprom. Maar om zijn bestaande contracten met klanten na te komen, moest Uniper door het wegvallen van Russische leveringen elders op de markt gas aankopen, waar de prijzen deze zomer fors waren gestegen.

In een reactie ontkende Gazprom woensdag dat het contractbreuk heeft gepleegd. Het zei ook de rechtmatigheid van de claims van Uniper ‘niet te aanvaarden’.

Uniper leed de eerste negen maanden van dit jaar 40 miljard euro verlies, het grootste verlies dat een Duits bedrijf ooit boekte in drie kwartalen. Het energiebedrijf moest door de Duitse staat met miljarden euro’s rechtgehouden worden. (belga, reuters)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen