Christine McVie, de ‘songbird’ van Fleetwood Mac, zwijgt
Christine McVie tijdens een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome in 2015.  Foto:  Paul Bergen

Christine McVie is overleden. Ze was bekend als toetseniste en belangrijke songschrijver van Fleetwood Mac.

Christine Perfect was geen nobele onbekende, toen ze in 1970 bij Fleetwood Mac kwam. Tijdens haar studies beeldhouwen in ­Birmingham had ze al de nodige fans vergaard van haar bluesy zangstem en had al backing ­vocals gezongen bij Spencer Davis en toetsen gespeeld in een bluesgroepje. Na haar studies was ze naar Londen verhuisd, waar ze hoorde dat haar voormalige groepsleden een nieuwe band hadden opgericht, Chicken Shack. Die stemden maar al te graag in toen ze vroeg of ze geen toetseniste en zangeres konden gebruiken. Ze zong hun grootste hit, een cover van Etta James’ ‘I’d rather go blind’, en schreef verschillende songs voor de groep.

Chicken Shack toerde geregeld met een andere groep van hun platenlabel, Fleetwood Mac. Na een concert in 1968 sloeg de vonk over met hun bassist John McVie. Een paar weken later trouwden ze en nam ze zijn naam aan. ‘De grap die ik altijd heb gemaakt, is dat ik Perfect was tot ik met John trouwde.’

Perfect kwam uit een vrij on­orthodox en artistiek gezin. Haar vader Cyril Perfect was een concertviolist, haar moeder Beatrice Reed een medium en gebeds­genezeres. In een interview met The Guardian uit 2016 vertelde ze dat ze rotsvast geloofde dat haar moeder verschillende mensen van kanker had genezen.

Toen gitarist Peter Green, met John McVie en drummer Mick Fleetwood een van de oprichters van Fleetwood Mac, in 1970 ­besloot de groep in te ruilen voor een rustig leven in een Duitse commune, vroeg McVie zijn vrouw om lid te worden van de band. Ze had al toetsen gespeeld op een paar nummers van de band. En Fleetwood Mac had in 1968 een piepjonge gitaargod aangenomen, Danny Kirwan, die de groep wegleidde van de pure blues die zij tot die tijd had ­gespeeld. De instrumentale hit ‘Albatros’ was het bekendste voorbeeld van dat nieuwe geluid.

Christine McVie had weliswaar net een soloplaat opgenomen in 1969, maar aanvaardde de uit­nodiging.

Christine McVie, de ‘songbird’ van Fleetwood Mac, zwijgt
Een portret van Fleetwood Mac uit 1971: v.l.n.r. Danny Kirwan, Bob Welch, Mick Fleetwood, Christine Perfect (McVie) en John McVie  Foto:  BELGAIMAGE

Draaideur

De jaren daarop leek de groep wel voorzien te zijn van een draaideur: Kirwan werd ontslagen ­wegens zijn drankprobleem, gitarist Bob Weston omdat hij een ­relatie ­begon met Fleetwoods vrouw Jenny Boyd. Christine en John McVie verhuisden begin ­jaren zeventig naar Los Angeles, waar Mick Fleetwood in 1974 de gitarist Lindsey Buckingham hoorde. Hij wilde wel bij Fleetwood Mac ­komen, als zijn vriendin Stevie Nicks mocht mee­komen. Met de twee Amerikanen erbij vervelde de groep nog eens, nu tot een ­Californische rockgroep.

   • Stevie Nicks: kleine vrouw, grote gebaren

Fleetwood Mac, de eerste plaat die de groep met Buckingham en Nicks uitbracht, was meteen een schot in de roos, met ‘Rhiannon’ van Nicks als bekendste hit. Vier nummers waren geschreven door McVie, plus ‘World turning’, dat ze met Buckingham schreef: ze nam daarmee het leeuwendeel van de songs voor haar rekening. Van Rumours uit 1977, dat nog succesvoller is, schreef ze onder meer de hits ‘Don’t stop’ en ‘You make loving fun’ en ‘Songbird’, dat als haar lijflied gold. ‘You make loving fun’ was gewijd aan Curry Grant, de lichttechnicus van de groep, met wie ze een relatie had: zij en John ­waren uit ­elkaar, net als Buckingham en Nicks. Ook Mick Fleetwood was gescheiden.

Te midden van die verbroken relaties werden McVie en Stevie Nicks boezemvriendinnen. ‘We deelden een kamer op tournee, schminkten elkaar en leefden op een dieet van Dunkin’ Donuts’, zei ze daarover. McVie was nuchter en professioneel: haar scheiding van John verliep, in tegenstelling tot die van Buckingham en Nicks, vriendschappelijk, en Nicks had ze meteen duidelijk ­gemaakt dat ze geen rivalen maar bondgenoten zouden zijn in de groep. ‘Het had wel wat weg van het leger’, zei ze over hun leven: ondanks seks, drugs en drankverslavingen werkte de groep ellenlange tournees af.

In 1998 werd de groep ingeleid in de Rock and Roll Hall of Fame en hield McVie het voor bekeken. Ze had vliegangst ontwikkeld en trok zich terug op de boerderij in Kent die ze opknapte. Maar in 2013 voelde ze het weer kriebelen en keerde ze bij de groep terug. Nadat Buckingham uit de groep was gezet, nam ze in 2017 met hem een plaat op.

Het overlijden van McVie kwam verrassend en werd ­bekendgemaakt door haar familie. ‘Ze is vanochtend, woensdag 30 november 2022, na een korte ziekte vredig in het ziekenhuis overleden. Ze was in het gezelschap van haar familie. We vragen u vriendelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze uiterst pijnlijke tijd.’ Ze werd 79.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in