Jury verkozen na lange calvarietocht: zeven vrouwen en vijf mannen
Foto:  Palix

De jury op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 zal bestaan uit zeven vrouwen en vijf mannen.

Als de medische toestand van de kandidaat-juryleden voor het proces over de aanslagen een maatstaf is voor de gezondheid van de Belgen, dan is ons land doodziek. Zoals verwacht werd de verkiezing van de jury op het proces over de aanslagen woensdag een uitputtingsslag waarbij kwistig gezwaaid werd met doktersattesten en vliegtuigtickets.

Het was 22 uur woensdagavond toen er eindelijk, meer dan 12 uur na het begin van de zitting, een jury van 12 effectieve leden was verkozen: vijf mannen en zeven vrouwen. Het was toen nog even wachten op de aanduiding van 24 plaatsvervangende leden, maar de zucht van opluchting bij de voorzitter was al hoorbaar.

De 36 zullen minimum zes maar allicht tien maanden hun leven on hold moeten zetten om te zetelen in het proces van de eeuw. Voorzitter Laurence Massart had uit voorzorg maar liefst duizend kandidaat-juryleden laten uitloten. Daarvan kregen er 339 op voorhand een vrijstelling. Zij kwamen woensdag dus niet opdagen bij de zitting over de samenstelling van de jury. Tweehonderd anderen kwamen ook niet opdagen, zonder vrijstelling. Allicht krijgen zij een boete thuis gestuurd.

Jury verkozen na lange calvarietocht: zeven vrouwen en vijf mannen
De negen beschuldigden zitten samen in een zwaarbeveiligde box.  Foto:  EPA-EFE

Van de 450 die wel kwamen opdagen, probeerden er nog 299 met een uitleg onder de juryplicht uit te raken. In de loop van de dag kregen 200 van hen ook een vrijstelling. De redenen daarvoor waren zeer divers. Een kandidaat met twijfels over haar psychologische weerbaarheid werd sussend weer naar de wachtzaal gestuurd. ‘Jullie worden niet aan jullie lot overgelaten. We gaan jullie stap voor stap begeleiden’, stelde de voorzitter gerust. Een dag eerder had justitie nog aangekondigd dat juryleden in assisenzaken recht krijgen op tien gratis sessies bij een therapeut. Een moeilijke werk- of gezinssituatie - ‘ik ben alleenstaande moeder’ was evenmin reden voor een uitzondering.

Even twijfelde de voorzitter, wanneer een jonge vrouw vertelde dat haar vader achter de tralies zit in Itter en banden heeft met terreurorganisatie Al Qaeda. Haar kandidatuur werd toch weerhouden, nadat de vrouw had aangegeven dat het contact met haar vader is verbroken. ‘Uw mening is niet die van uw vader. Ik laat u niet gaan’, oordeelde voorzitter Massart.

Mensen met een medisch attest of geldige vliegtuigtickets voor een privéreis werden wel vrijgesteld. En ze waren met velen. ‘België loopt in maart helemaal leeg’, stelde de voorzitter met gespeelde verbazing vast, wanneer de zoveelste kandidaat met vliegtickets zwaait. Een uur daarvoor moest ze lachen, toen een man een litanie van aandoeningen opsomde. ‘Astma, hypertensie’, beweerde hij. ‘Maar ik heb ook een fructose-, lactose- en glutenallergie.’ ‘U heeft alle ziektes’, antwoordde Massart. Pas wanneer hij meldt dat hij bevriend is met een van de advocaten – die overigens niet meer in de zittingszaal zit– krijgt hij zijn vrijstelling. Hij is trouwens niet de enige die bevriend blijkt met de advocaten of de slachtoffers. Ook wie bij openbaar vervoersmaatschappij MIVB werkt, krijgt een vrijstelling. De MIVB is burgerlijke partij in de zaak. De directeur-generaal van de Senaat mocht ook beschikken wegens een belangenconflict.

De negen aanwezig beschuldigden keken het gelaten aan. Osama Krayem, de overlevende terrorist van de aanslagen in de metro, interesseerde het allemaal niet. Hij weigerde op te staan wanneer de voorzitter daarom vroeg en legde zich daarna met zijn hoofd op zijn armen. Zich voorstellen wil hij evenmin. Na de middag verliet beschuldigde Smail Farisi - die vrij verschijnt - de zaal, omdat hij zich onwel voelde .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in