Huiszoeking bij DPG Media in onderzoek naar krantencontract
DPG Media heeft zijn hoofdzetel in Antwerpen  Foto:  BELGA

Concurrentiewaakhond BMA heeft een huiszoeking uitgevoerd bij DPG Media. Die kadert in het onderzoek naar mogelijke afspraken rond de aanbestedingsprocedure van het contract om kranten en tijdschriften te leveren. Ook bij een distributiebedrijf ging de concurrentiewaakhond langs.

Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), dat toeziet op de concurrentie in ons land, meldde vanmorgen dat het huiszoekingen heeft uitgevoerd bij ‘een onderneming actief in de distributie van gedrukte media en bij een persuitgever’.

De BMA ging onder meer langs bij DPG Media, de uitgever van een hele reeks publicaties, waaronder Het Laatste Nieuws en De Morgen. Onder DPG Media valt ook tv-zender VTM. ‘DPG Media bevestigt het plaatsbezoek’, is de reactie van woordvoerster An Goovaerts. ‘Wij verlenen onze volledige medewerking.’

Concurrentiewaakhond BMA vermoedt dat DPG Media en de distributeur afspraken hebben gemaakt over de aanbestedingsprocedure voor de bezorging van kranten en tijdschriften voor de periode 2023-2027. ‘Daarnaast bestaat het vermoeden dat deze bedrijven concurrentiegevoelige informatie hebben uitgewisseld met betrekking tot de distributie van kranten en tijdschriften’, meldt de BMA.

Naar aanleiding van dat onderzoek deed Bpost-ceo Dirk Tirez al een stap opzij. Bij Bpost loopt ook een interne audit naar de mogelijke kartelvorming. Volgens woordvoerster Veerle Van Mierlo vond bij Bpost echter geen huiszoeking plaats vandaag. ‘Wij werken uiteraard wel mee met de autoriteiten in het kader van dit onderzoek.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in