België opnieuw op de vingers getikt: ‘Gevangenissen zijn dramatisch overbevolkt’
Overbevolkte cellen in gevangenis van Antwerpen.  Foto:  Christophe De Muynck

De Belgische gevangeniscellen zijn dramatisch overbevolkt, er zijn te weinig gevangenisdokters, en geweld tussen gevangenen is een ernstig probleem. In een nieuw rapport over de Belgische gevangenissen dat vandaag verschijnt, tikt de Raad van Europa ons land nog maar eens op de vingers.

Het Comité ter Preventie van Foltering bezocht vorig jaar de gevangenissen van Antwerpen, Sint-Gillis, Ieper en Lantin. ‘Alle gevangenissen waren overbevolkt’, concludeerden de waarnemers. In Antwerpen moesten tachtig mensen, onder wie twaalf vrouwen, op de grond slapen.

Het merendeel van de gevangenen bracht 23 uur per dag in de cel door, en kon aan geen enkele activiteit deelnemen. Er zijn te weinig gevangenisdokters, en zeker de psychiatrische zorg schiet tekort.

Geweld tussen gevangenen is volgens het Comité een terugkerend probleem, als een gevolg van de overbevolking en het personeelstekort.

Vorige week ondertekenden 70 gevangenisdirecteurs een open brief, waarin ze de onhoudbare toestand in hun gevangenissen aanklaagden. ‘We hebben het gevoel dagelijks mee te werken aan de schending van de mensenrechten’, zo klonk het toen al.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in