camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 luchtvaart

Vliegtuigmotor draait op waterstof

dinsdag 29 november 2022 om 3.25 uur

EasyJet en Rolls- Royce slaagden erin om een vliegtuigmotor op waterstof te laten draaien. Steve M Smith

De lagekostenluchtvaartmaatschappij easyJet en motorenbouwer Rolls-Royce zijn erin geslaagd om een vliegtuig­motor op waterstof te laten draaien. Het is een wereldprimeur, zo meldden ze maandag. Volgens beide bedrijven vormt de test ‘een belangrijke stap’ om te bewijzen dat waterstof een koolstofvrije brandstof voor de luchtvaart kan zijn.

De test vond plaats op een site van het Britse ministerie van ­Defensie in Amesbury. Rolls-Royce en easyJet zijn in juli een partnerschap aangegaan om te bewijzen dat waterstof gebruikt zou kunnen worden als brandstof voor vliegtuigen vanaf midden jaren 2030. Beide bedrijven willen CO2-neutraal zijn tegen 2050. De algemeen directeur van easyJet, Johan Lundgren, noemt de test ‘een succes’. Het enige restproduct bij het ­gebruik van waterstof is water.

De bedrijven kondigden al aan dat ze een tweede reeks testen zullen uitvoeren, met daarna echte testvluchten.

Ook andere spelers zijn met de technologie bezig. Het Frans-Duitse Airbus werkt met de Frans-Amerikaanse motorenbouwer CFM International aan een vliegtuig dat op waterstof vliegt. In februari zeiden ze een aangepaste versie van een bestaande motor op een A380 superjumbo te gaan monteren. Toch zouden de meeste vliegmaatschappijen tot 2050 traditionele motoren nodig hebben, stelden de bedrijven in 2021. (belga, reuters)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen