Baby die in Malle door medisch probleem werd getroffen, is overleden
Foto:  Getty Images/iStockphoto

De baby van elf maanden die vorige week in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht werd na een medisch incident bij een onthaalouder in Malle, is overleden. Dat heeft de redactie van Het Nieuwsblad uit goede bron vernomen.

Vorige week donderdag werd een baby van elf maanden in kritieke ­toestand van bij een onthaal­moeder naar het ziekenhuis ­gebracht. Volgens Ferm, de organisatie waartoe de onthaalmoeder behoort, legde de onthaalmoeder het kindje te slapen, en merkte ze toen ze kwam controleren dat er een probleem was: het kindje ademde niet meer. ‘De onthaalmoeder is onmiddellijk in actie geschoten en heeft de nodige zorgen toegepast. Ze heeft de hulpdiensten verwittigd en ze heeft ons verwittigd. Er kan haar niets verweten worden, ze heeft correct gehandeld’, zegt Ineke Brems van Ferm.

De onthaalmoeder was het kindje aan het reanimeren toen de ziekenwagen ter plaatse kwam. De baby van elf maanden zou een medische voorgeschiedenis hebben. Het kindje lag sinds donderdagmiddag in het ziekenhuis, maandag raakte bekend dat het overleden is.

‘Onthaalmoeder treft geen schuld’

De onthaalouder behoort tot de organisatie Ferm. Haar opvang werd meteen gesloten. Ze werd ook tijdelijk geschorst door het agentschap Opgroeien. Daardoor ontstond de indruk dat het voorval ­kaderde in eerdere verslaggeving over ­wantoestanden in de kinder­opvang.

Daar was in dit geval geen sprake van, verduidelijkte het parket. ‘De baby was getroffen door een medisch probleem’, zei Kristof Aerts van het parket van Antwerpen vorige week. Ook woordvoerster Caroline Audoor vertelt aan VRT NWS dat de onthaalmoeder geen enkele schuld treft. ‘Ze heeft zeer correct en professioneel gereageerd, zoals wij dat verwachten van onze onthaalmoeders.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in