camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 28 november 2022 om 16.59 uur

1 Vivaldi bereikt loonakkoord

De federale regering is er dan toch in geslaagd een loonakkoord af te sluiten. Bedrijven die heel veel winst maken, kunnen een eenmalige premie tot 750 euro uitkeren. De stijging van de laagste werkloosheidsuitkeringen wordt beperkt tot 1,3 procent, en niet 3,5 procent zoals in de vorige loonakkoorden. De pensioenen stijgen met 2 procent. Deze voorzet van de regering gaat nu opnieuw voor advies naar de werkgevers en vakbonden in de Groep van 10. De bal kwam in het kamp van de regering te liggen omdat de sociale partners het niet eens geraakten.

De Croo heeft succesje beet: Vivaldi bereikt loonakkoord

2 Groot Europees drugskartel opgerold: tien arrestaties in België, kopstukken in Dubai opgepakt

Politiediensten in verschillende landen hebben een grote criminele organisatie opgerold die een derde van de cocaïnehandel in Europa controleerde. Dat heeft de Europese politiedienst Europol gemeld. Tussen 8 en 19 november vonden in heel Europa en in de Verenigde Arabische Emiraten verschillende invallen plaats. Daarbij werden 49 personen gearresteerd en werd meer dan 30 ton drugs in beslag genomen. Ook in België vonden tien arrestaties plaats.

3 Minister Verlinden over relschoppers: ‘Tegen zulke onverlaten is geen kruid gewassen’

  Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is tevreden over het politieoptreden bij de rellen na de WK-wedstrijd tussen België en Marokko. ‘Er was eenheid van commando’, klinkt het. Eén minderjarige persoon werd gerechtelijk aangehouden en ter beschikking gesteld van het parket, nadat hij met projectielen gegooid had en zich opstandig had gedragen. Hij werd na verhoor vrijgelaten. Een tiental anderen werd bestuurlijk aangehouden voor het opruien van de menigte na de match tussen België en Marokko.

4 10.000 agenten betogen tegen politiegeweld

  afp

In Brussel verzamelden zo’n 10.000 politiemensen om te vragen voor meer respect – van de regering, maar ook van de hele samenleving. De dood van de jonge agent Thomas Monjoie na een mesaanval aan Brussel-Noord is de directe aanleiding voor de betoging. Voor de politievakbonden zijn er twee eisen: nultolerantie tegen geweld op politie en een betere verloning.
Politie eist meer respect: ‘De mensen tonen geen enkele dankbaarheid’

5 Britse journalist hardhandig opgepakt in Shanghai

De politie in de Chinese stad Shanghai zou Ed Lawrence, journalist en cameraman voor de Britse zender BBC, geslagen en geschopt hebben. Hij werd gisteren tijdens de protesten in de stad gearresteerd. Enkele uren later werd hij vrijgelaten. De BBC is ontsteld ‘dat een geaccrediteerd journalist bij het uitoefenen van zijn functie op die manier is aangevallen’. Bij zijn vrijlating verklaarden de lokale autoriteiten dat hij in zijn eigen belang was aangehouden, om hem te behoeden voor een besmetting met corona in de massa betogers.

6 Apenpokken worden mpox

  getty

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een nieuwe benaming voor apenpokken gelanceerd. De ziekte wordt voortaan bestempeld als ‘mpox’. Apenpokken vindt de WHO te stigmatiserend. Om verwarring te vermijden zal de WHO beide benamingen nog een jaar naast elkaar gebruiken. Daarna blijft enkel ‘mpox’ over. Het apenpokkenvirus werd al ontdekt in 1958, maar verspreidde zich pas dit voorjaar wereldwijd onder mensen, met intussen ruim 80.000 vast­gestelde besmettingen. Eerder maakte de Amerikaanse regering zich al zorgen dat de naam van het virus het stigma errond verergerde, vooral bij mensen van kleur.

7 Loopgravenoorlog in Bachmoet

De oorlog in Oekraïne en de ­Eerste Wereldoorlog vallen moeilijk met elkaar te vergelijken. Toch doen beelden uit de Oost-Oekraïense stad Bachmoet (in de regio Donetsk) onherroepelijk denken aan pakweg Passendale in 1917. Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog herleidt zwaar ­geschut ook nu weer volledige bossen tot troosteloze akkers vol puin. En ook nu weer ploeteren soldaten door loopgraven die volgelopen zijn met bruine smurrie, waarvan je niet eens wil weten wat ze in ­werkelijkheid is. Zelfs de soldatenkost lijkt nog steeds even ­karig als honderd jaar geleden.
In beeld: Strijd om Bachmoet wordt loopgravenoorlog

8 Burgemeester Kiev stuurde broer naar Brussel

Vitali Klitsjko, burgemeester van Kiev.  reuters

In een vorig leven was Vitali Klitsjko een bokskampioen; tegenwoordig toont hij zijn incasseringsvermogen als burgemeester van Kiev. Via een videoboodschap vanuit Oekraïne sprak hij vandaag op een bijeenkomst in Brussel van een aantal Europese burgemeesters. Vitali Klitsjko kon niet zelf fysiek aanwezig zijn, maar zijn broer Volodimir kon wel handen schudden met Brussels burgemeester Philippe Close en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

9 Doelpuntenfestival op WK

Na elf goals in twee wedstrijden was vandaag al een goeie dag voor het doelpuntensaldo van dit WK. Kameroen speelde 3-3 gelijk tegen Servië, waarbij vijf van de zes goals vielen in twintig minuten tijd. Ghana stuurde Zuid-Korea dan weer met 3-2 naar de laatste plek in groep H. Met nog twee wedstrijden te gaan vanavond is dit nu al de meest doelpuntenrijke dag van dit wereldkampioenschap.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen