camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

hommage 

Johan Tahon maakt beeld voor Van GoghHuis

Het Nederlandse Zundert, de geboorteplaats van Van Gogh, heeft al een monument waarin Zadkine de broers afbeeldt. Beeldhouwer Johan Tahon maakt er nu een nieuw.

maandag 28 november 2022 om 3.25 uur

Johan Tahon bij zijn beeld van een niet-gekwelde Van Gogh. if

Het Van GoghHuis in Zundert gaf aan Johan Tahon opdracht voor een nieuw beeld. De gipsen versie, drie meter hoog, is intussen klaar. Tussen de knieën van Van Gogh installeerde Tahon een zitbankje. De initiatiefnemers zoeken nu fondsen voor het bronzen monument én een geschikte plek om het te plaatsen.

Tahon heeft een band met Van Gogh. Hij bereidt voor volgend jaar een kunstmanifestatie voor in de Vlaamse Ardennen, waar hij woont. In het protestantse gehucht Korsele, deel van het landelijke Horebeke, doet al lang het verhaal de ronde dat Van Gogh er zou zijn geweest. Tahon ontdekte dat de passage in 1879, en zijn ontmoeting met dominee-kunstenaar Abraham van der Waeyen Pieterszen, een kentering betekende in het leven van de jonge Vincent.

Tahon wil Van Gogh niet portretteren als de gekwelde man die aan hevige geestelijke schommelingen leed. Hij vindt dat karikaturaal. ‘Er moeten in zijn leven ook veel momenten van rust en reflectie geweest zijn’, zei Tahon aan De Morgen. (gvds)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen