In de loop van zondagnamiddag ontaardden rellen na de Marokkaanse WK-overwinning tegen België in een grimmig stadsgevecht met de Brusselse politie.

Er werd al met vuurwerk gegooid voor de start van de WK-wedstrijd tussen de Rode Duivels en Marokko, maar tijdens en na de match (die eindigde met een 0-2 voor Marokko) liep de situatie helemaal uit de hand op de Anspachlaan en de Brusselse Kleine Ring. De Zuidlaan werd in twee richtingen afgezet.

Relschoppers op ramkoers met politie na WK-wedstrijd België-Marokko
Foto:  Gianni Barbieux

Honderden jongeren richtten op grote schaal vernielingen aan. Sommige relschoppers gooiden met vuurwerk, stokken en balken. Anderen braken straatmeubilair af. Er werden ook brandjes gesticht. Met een werfpaal werd een verkeerslicht geramd. Verschillende steps gingen in vlammen op en één exemplaar belandde in de voorruit van een auto. De reportagewagen van een cameraploeg van de VRT werd bekogeld, een autoruit sneuvelde.

De politie is massaal uitgerukt. Op beelden waren combi’s, twee waterkanonnen en een honderdtal agenten te zien. Er werd traangas en pepperspray ingezet.

Relschoppers op ramkoers met politie na WK-wedstrijd België-Marokko
Foto:  Photo News

‘Om 15.22 uur hebben tientallen mensen, van wie sommigen met een bivakmuts, de confrontatie gezocht met de ordediensten’, zei Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politie. Vooral jongeren uit de Marokkaanse gemeenschap provoceerden. Ze gooiden met flessen en afval.‘Wij willen gewoon feestvieren, maar de politie laat ons niet doen, dus dat geeft spanning’, aldus Mohammed (24) aan onze verslaggever ter plaatse. Zij voelde de spanning oplopen en zag hoe jongeren en politie een kat-en-muisspel speelden op en rond de Anspachlaan. Op de Zuidlaan werden vuilniszakken in brand gestoken. Een aanhangwagen werd op zijn kop geduwd. Buurtbewoners kwamen tussenbeide en probeerden op te ruimen en brandjes te doven: ‘Ils sont fous’, zo klonk het. De politie slaagde er rond 18 uur in om de relschoppers verder van het centrum te drijven. Toen werd duidelijk wat een spoor van afval en vernieling ze achterlieten.

Wat leek op een emotionele uitbarsting na de match ontaardde in een oorlog met de politie en met de stad. Via Twitter veroordeelde burgemeester Philippe Close de rellen, en raadde hij supporters af om naar het centrum te komen. Hij liet weten dat hij de politie de opdracht heeft gegeven tot de administratieve aanhouding van de relschoppers. Op het VRT journaal zei hij dat de rellen niets met voetbal te maken hadden, maar dat het om ‘crapule’ ging dat voetbal als excuus gebruikt om keet te komen schoppen. Verder onderzoek moet in elk geval duidelijk maken wie erachter zat. Er zijn een aantal arrestaties gebeurd, maar over de identiteit van wie opgepakt is, is nog niets bekend.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) tweette: ‘bedroevend om te zien hoe enkelingen misbruik maken van de situatie om rel te schoppen’. De politiediensten stellen volgens haar ‘alles in het werk hier een einde aan te maken, en zullen er de komende dagen alles aan doen om de relschoppers te identificeren’.

Intussen liepen via Twitter ook volop getuigenissen binnen. VRT-journalist Riadh Bahri tweette vanuit zijn woning: ‘Traangas in mijn straat. Net een vrouw en huilende peuter laten schuilen in de gang. De lucht hangt vol, ogen pieken nog maar wanneer je de venster opent. De politie stelt zich op alsof het een belegering is.’

‘Het loopt zeer uit de hand op Lemmonier’, aldus Charifa Zemouri op Twitter. ‘Groepjes uitschot hebben auto omgegooid, wc en elektrische fietsen in de fik gestoken. Café waar ik zit heeft aantal ijzergordijnen neergehaald en deuren op slot.’

Omdat er vooraf al gevreesd werd voor rellen was de politie massaal ter plaatse, vooral ter hoogte van de Beurs, waar ook een deel van Winterpret staat. Heel wat hutjes van die kerstmarkt sloten voortijdig de luiken.

De MIVB onderbrak het verkeer op verschillende tramlijnen op bevel van de politie.

Een aantal cafés hadden beveiligingsmaatregelen genomen. De Falstaff, dat in de zomer na de passage van hooligans met flink wat schade zat, en Les Brasseurs bijvoorbeeld.

Intussen sijpelden via sociale media ook positieve echo’s en foto’s door van elders in de hoofdstad. Aan de Parvis van Sint Gillis ging het er, afgaande op de foto’s van Brussel blogt, bijvoorbeeld vrolijk en rustig aan toe.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in