Camilla wil geen hofdames
De 75-jarige koningin-gemalin had eerder al aangegeven dat deze economisch moeilijke tijden vragen om minder personeel.  Foto: epa-efe

Camilla Parker Bowles, de echtgenote van koning Charles, breekt na drie maanden met een eeuwenoude traditie in het Britse koningshuis.

Leden van het Britse koningshuis worden al van in de middeleeuwen bijgestaan door hofdames. Ladies-in-waiting noemen ze hen over het Kanaal. Ze staan ten dienste van de royals tijdens officiële aangelegenheden. Dankzij hen heeft de Queen drank, kan ze iets eten en krijgt ze de kans om met genoeg mensen te praten op recepties of evenementen. Ze nemen bijvoorbeeld ook boeketten en cadeaus aan die de Queen krijgt zodat ze die niet de hele tijd zelf moet vasthouden. Tot het takenpakket behoorde ook nog de brieven aan de koningin beantwoorden en de dagplanning opstellen. De hofdames ontvingen geen loon, maar hun onkosten werden wel vergoed. Tot haar overlijden had koningin Elizabeth II er zeven. Enkelen voerden die taak al meer dan zestig jaar uit.

De hofdames krijgen te maken met de hoogstgeplaatste Britten op hun best en op hun slechtst. Dat bleek twee jaar geleden nog, toen Lady Anne Glenconner na dertig jaar als hofdame van prinses Margaret haar explosieve memoires uitbracht. Daarin beschreef ze zonder schroom en rechtuit hoe alles verliep en hoe niet alle royals even beschaafd met elkaar omgingen.

   • Mia Doornaert: Eindelijk eerherstel voor Camilla Parker-Bowles

Hofdame werd je niet zomaar. Er ging altijd al een lange selectieprocedure aan vooraf en er werd steevast gekozen voor vrouwen uit de aristocratie.

Companions

Maar aan het tijdperk van de hofdames komt nu een einde. De 75-jarige koningin-gemalin Camilla had eerder al aangegeven dat zij een wat eigentijdser koningshuis wilde en dat deze economisch moeilijke tijden vragen om minder personeel. Meteen keek ze daarbij naar de hofdames. Nu voegt ze de daad bij het woord: vanaf maandag zal ze niet meer worden bijgestaan door de zes hofdames. In de plaats komen er Queen’s companions, zoals de rol officieel zal heten. Die zes companions of gezellen zullen een occasionelere en informelere rol vervullen, klinkt het in het koningshuis. Zij zullen de koningin vergezellen op officiële aangelegenheden - buitenlandse reizen bijvoorbeeld - maar zullen zich niet meer moeten bezighouden met de administratie, de dagplanning of het beantwoorden van brieven.

De eerste gezellen worden personen die al lange tijd bevriend zijn met Camila. De voormalige hofdames van Queen Elizabeth II worden overigens niet zomaar ontslagen. Zij zullen koning Charles III voortaan helpen bij het organiseren van evenementen in Buckingham Palace en zullen daar bekend staan als ‘dames van het huishouden’.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in