camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 25 november 2022 om 16.48 uur

1De Croo slaagt niet in loonakkoord

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zat vrijdag tot een stuk in de namiddag samen met zijn vicepremiers om de contouren voor een loonakkoord voor de komende twee jaar vast te leggen. Maar zijn broodnodige succesje kon premier De Croo vandaag nog niet boeken. De verdeling van extra geld voor hogere uitkeringen leidt tot problemen. De PS wil absoluut dat ook de laagste werkloosheidsuitkeringen opgetrokken worden, terwijl liberalen, CD&V en Vooruit vrezen dat werken daardoor ontmoedigd wordt.

2School in Ninove onderzoekt pesterijen van leerkrachten

De GO! Middenschool in Ninove is een onderzoek gestart na klachten van grensoverschrijdend gedrag. Volgens Het Laatste Nieuws hadden acht leerkrachten een Whatsappgroep waarin ze leerlingen bespotten en beelden van hun pesterijen deelden. In de leslokalen zouden ze leerlingen vernederd hebben en zouden ze zich schuldig gemaakt hebben aan fysieke agressie. Zo zou er met pennenzakken zijn gegooid, zouden leerlingen zijn opgesloten in het lokaal en zou een jongen met ADHD zijn vastgebonden aan zijn stoel. De school zelf geeft geen details over de feiten, maar bevestigt aan De Standaard wel dat ze een intern onderzoek heeft geopend.

De school was al op de hoogte van de problemen. In 2021 organiseerde de directie een coachingtraject na een klacht binnen het lerarenkorps, maar die wierp geen vruchten af. Collega-leerkrachten die zich probeerden te verzetten tegen het groepje, werden zelf het slachtoffer van pesterijen.

3Parket over kinderopvang Malle: ‘Baby van elf maanden getroffen door medisch probleem, onthaalouder reageerde adequaat’

Er zijn geen strafbare feiten gepleegd bij de onthaalouder in Malle waar donderdagavond een baby in kritieke toestand werd afgevoerd. Donderdagavond werd in de media bericht over een baby van elf maanden die in kritieke toestand van bij een onthaalmoeder naar het ziekenhuis werd vervoerd. De kinderopvang werd daarop prompt geschorst door het Agentschap Opgroeien.

Het parket van Antwerpen maakt vandaag duidelijk dat er niet wordt uitgegaan van strafbare feiten. ‘Het kindje was aan het slapen toen de onthaalouder vaststelde dat het kindje niet meer ademde. Daarop heeft de onthaalouder meteen op professionele wijze reanimatie toegepast. Ondertussen werden ook meteen al de hulpdiensten gebeld.

4Rusland voegt Meta toe aan lijst van extremistische organisaties

Het ministerie van Justitie in Rusland heeft Meta, het moederbedrijf achter onder meer Facebook, toegevoegd aan de lijst van ‘extremistische organisaties’. Dat schrijft de Russische zakenkrant Kommersant. Eerder had Rusland al bepaalde diensten van het sociale mediabedrijf verboden onder een wet over extremistische activiteiten. Zo is de toegang tot Facebook en Instagram momenteel beperkt in Rusland. Mark Zuckerberg, ceo van Meta, wordt sinds april geviseerd door Russische sancties.

5Adidas onderzoekt mogelijk grensoverschrijdend gedrag Ye

Adidas onderzoekt beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van Kanye West, de Amerikaanse rapper die zichzelf omdoopte tot Ye. Aanleiding voor het onafhankelijke onderzoek zijn aantijgingen van tientallen Adidas-medewerkers. Daarover berichtte het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone dinsdag. De rapper zou pornografische beelden hebben getoond tijdens sollicitatiegesprekken en vergaderingen, en op kantoor zou sprake zijn geweest van een ‘angstcultuur’.

6Twitter gaat vanaf volgende week geblokkeerde accounts herstellen

  reuters

Vanaf maandag begint Twitter gebruikers die geschorst werden weer toe te laten. Dat maakte eigenaar Elon Musk donderdag bekend op het platform. Een dag eerder had Musk op Twitter al de vraag gesteld of hij al dan niet een ‘algemene amnestie’ zou moeten doorvoeren. Ruim drie miljoen gebruikers vulden de poll in en meer dan 72 procent stemde ‘ja’.

7Iraanse voetballers zingen - en winnen

  ap

Toen de Iraanse voetballers maandag niet meezongen met hun volkslied, werd dat prompt geïnterpreteerd als een politiek statement tegen de repressieve reactie van het Iraanse regime op de protesten in het land. Maar voor de wedstrijd tegen Wales vandaag zong het elftal wel de nationale hymne.

Een dag eerder arresteerde het Iraanse regime hun collega Voria Ghafouri, een van de beroemdste voetballers van Iran, die niet mee is naar het WK. Iran won de wedstrijd tegen Wales met 2-0 dankzij twee goals in blessuretijd van Cheshmi en Rezaeian. Volgende week dinsdag speelt Iran voor een plekje in de achtste finales in een beladen wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Iraanse topvoetballer opgepakt voor ‘verspreiding van propaganda’

8Extreemrechtse politicus wordt minister van nationale veiligheid in Israël

De extreemrechtse politicus Itamar Ben-Gvir wordt minister van Veiligheid in Israël. Dat volgt uit het akkoord dat verkiezingswinnaar Benjamin Netanyahu sloot met Ben-Gvirs lijst van de ‘Religieuze Zionisten’. De politicus staat bekend om zijn extreme uitspraken tegen de Arabieren in het land.

De benoeming van Ben-Gvir wordt al onthaald als mogelijk olie op het vuur van de spanningen tussen Israël en de Palestijnen. Vorig jaar zette hij met provocaties in Oost-Jeruzalem de Gaza-oorlog mee in gang. Hij pleit voor immuniteit voor Israëlische soldaten die schieten op Palestijnen en zou de doodstraf willen invoeren voor Palestijnen die veroordeeld zijn voor aanvallen op Joden.

De onderhandelingen voor een nieuwe regering van Netanyahu zijn nog niet rond. Hij moet nog verder onderhandelen met drie andere extreemrechtse en ultraorthodoxe coalitiepartners.

Dat Ben-Gvir minister van Veiligheid zou worden, is een beangstigende gedachte

9Vaya Con Dios krijgt Lifetime Achievement Award op MIA’s

Dani Klein.   imago/United Archives

Een ‘Lifetime Achievement Award’ is zowat de slechtst klinkende prijs die je kan krijgen, maar als ze hem aan Dani Klein geven, zal ze toch ook niet antwoorden met ‘Ney, nah neh nah’. Haar band Vaya Con Dios krijgt de prijs op de MIA’s, de Vlaamse muziekprijzen.

Vaya Con Dios verkocht in totaal meer dan 7 miljoen albums en meer dan 3 miljoen singles. Afgelopen jaar keerde Dani Klein nog eens terug naar dat oeuvre met What’s a woman, genoemd naar de grootste hit van de band die een vraag stelt waar tot op vandaag geen sluitend antwoord is gekomen. Op 26 januari vindt de uitreiking van de MIA’s plaats, enkele weken nadat Dani Klein 70 jaar is geworden. Geen slecht verjaardagscadeau.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen