Ook parket start onderzoek naar pesterijen van leerkrachten tegenover leerlingen met autisme
De Middenschool in Ninove.  Foto:  BELGA

Na meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij de GO! Middenschool in Ninove heeft het parket een onderzoek gestart. Volgens Het Laatste Nieuws maakten leerkrachten zich schuldig aan on- en offline pesterijen en vernederingen, waarbij ze kinderen met autisme viseerden.

Het parket van Oost-Vlaanderen opent een onderzoek naar vernederingen in een Ninoofse school van scholengroep GO!, waar leerlingen met autisme stelselmatig vernederd en uitgelachen zijn. Vrijdag, in de late middag, was dat onderzoek nog niet lopende.

Het parket zegt vanavond dat ‘al het mogelijke gedaan zal worden om uit te klaren wat er op de school is gebeurd, en wie daarbij betrokken was’. Er volgen onderzoeksdaden. ‘Er zullen op korte termijn verhoren afgenomen worden’, zegt het parket. ‘Momenteel zit het onderzoek nog in een opstartfase. Er moet nog veel informatie ingewonnen worden en verdere details kunnen nog niet gegeven worden.’

Volgens Het Laatste Nieuws hadden acht leerkrachten een Whatsappgroep waarin ze leerlingen bespotten en beelden van hun pesterijen deelden. In de leslokalen zouden ze leerlingen vernederd hebben en zouden ze zich schuldig gemaakt hebben aan fysieke agressie: zo zou er met pennenzakken zijn gegooid, zouden leerlingen zijn opgesloten in het lokaal en zou een jongen met ADHD zijn vastgebonden aan zijn stoel.

De school zelf geeft geen details over de feiten, maar bevestigt aan De Standaard wel dat ze een intern onderzoek heeft geopend.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil kordaat optreden. ‘Het bestuur van de GO!-scholengroep heeft al stappen gezet, met onder andere een preventieve schorsing tot gevolg, maar gelet op de ernst heb ik de onderwijsinspectie ook gevraagd om op te treden’, reageert de minister.

De school was al op de hoogte van de problemen. In 2021 organiseerde de directie een coachingtraject na een klacht binnen het lerarenkorps, maar die wierp geen vruchten af. Collega-leerkrachten die zich probeerden te verzetten tegen het groepje, werden zelf het slachtoffer van pesterijen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in