camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

radar klassiek 

Beethoven boven. De klassieke concerten van de week

Het lijkt wel de week van de grote B’s: Beethoven, Bruckner en onze eigen Peter Benoit staan voor het voetlicht.

zaterdag 26 november 2022 om 3.25 uur

Yefim Bronfman. Todd Rosenberg

1Beethoven & Bruckner

26/11, Concertgebouw Brugge

‘De muzikale brontosaurus’, zo noemde de Amerikaanse schrijver Philip Roth pianist Yefim Bronfman. Op het programma in Brugge staat Beethovens Derde pianoconcerto. Het Rotterdams Philharmonisch ­Orkest brengt daarnaast de imposante laatste symfonie van Bruckner.

2Peter Benoit

26/11, Koningin Elisabethzaal ­Antwerpen

De oorlog is het magnum opus van Peter Benoit. Het zal een groot podium moeten zijn, want het vergt maar liefst drie koren, een kinderkoor, solisten en een groot orkest. Ruim 150 stemmen zingen tekst van de Vlaamse dichter Jan Van Beers, een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog.

3Beethoven boven

26/11, De Bijloke, 27/11 de Singel

Beethovens Tweede symfonie klinkt als een prikkelende brok levenslust, vol duizelingwekkende haarspeldbochten en gedurfde contrasten. Het Symfonieorkest Vlaanderen brengt ook het Keizersconcerto met pianist Pavel ­Kolesnikov, met tussenin Tüürs Phantasma, zijn geïnspireerde ode aan een jeugd vol vinyl van Ludwig van.

4 Wenen 1900

30/11, Concertgebouw Brugge

De Weense kunstscene rond 1900 broeit en bloeit. Het Habsburgse Rijk is in verval, Sigmund Freud peilt de diepten van de menselijke ziel, en intussen leggen Zemlinsky, Schönberg en Webern een bom onder de laatromantische muziek. Het Collectief laat u de sfeer opsnuiven.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen