De Taiwanese groep Foxconn heeft donderdag verontschuldigingen aangeboden voor een ‘technische fout’ bij het uitbetalen van de lonen, nadat er in de iPhone-fabriek in Zhenghzhou protesten waren uitgebroken. Wie het bedrijf wil verlaten, krijgt een premie.

De Taiwanese technologiereus Foxconn bevestigde dat er woensdag rellen waren uitgebroken in zijn grote iPhone-fabriek in het Chinese Zhengzhou. De protesten ontstonden uit onvrede over onbetaalde lonen en de angst voor de verspreiding van corona­besmettingen. Het personeel in de fabriek, waar meer dan 200.000 werknemers aan de slag zijn, klaagde ook over de povere werkomstandigheden.

Zo zei een anonieme werknemer tegen het Franse persagentschap AFP dat een beloofde premie werd verminderd van 3.000 naar 30 yuan (van 400 naar 4 euro). Ook zouden de verblijfsomstandigheden in de fabriek ‘chaotisch’ zijn. De gigafabriek werkt momenteel afgesneden van de buitenwereld, na een recente stijging van coronabesmettingen.

Fors verminderde premies

Foxconn bevestigde aan het persagentschap Bloomberg dat het werknemers die willen vertrekken, een premie biedt van 10.000 yuan (ruim 1.300 euro). Dat is voor de meesten meer dan een maandloon. Met het geld kunnen de vertrekkers, die vaak van elders in China afkomstig zijn, de reis naar huis betalen, klinkt het.

‘Onze ploeg heeft de kwestie bekeken en heeft ontdekt dat er een technische fout is geweest’, zei de onderaannemer van de Amerikaanse techgigant Apple. ‘We verontschuldigen ons (...) en verzekeren dat de reële betaling zal overeenkomen met hetgeen beloofd werd.’

iPhone-maker Foxconn excuseert zich voor ‘technische fout’ bij uitbetaling lonen na protesten
Demonstranten staan tegenover beveiligingspersoneel in witte beschermende kleding op het fabrieksterrein van Foxconn   Foto:  AP

Een woordvoerder van het bedrijf zei dat de premie gericht is op onlangs aangeworven werknemers, van wie een deel mee aan de basis zou gelegen hebben van de protesten. Zij zullen worden vervangen, maar dat kan een tijdje duren, aldus nog de woordvoerder.

De protesten kunnen de productie in de fabriek nog verder verstoren. Apple had eerder al gewaarschuwd voor vertragingen bij de leveringen van sommige iPhones ten gevolge van de coronabeperkingen in de fabriek in Zhengzhou. ‘Er zijn Apple-teamleden ter plaatse’, stelde Apple in een reactie. ‘We analyseren de toestand en we werken nauw samen met Foxconn om zeker te zijn dat de bezorgdheden van de werknemers aangepakt worden.’

Rellen

De rellen in de fabriek werden vastgelegd op filmpjes en foto’s die op de sociale netwerken Weibo en Twitter verspreid werden. Een liveopname toont tientallen arbeiders die ’s nachts voor rijen politieagenten en een politievoertuig ‘Verdedig onze rechten!’ roepen. Andere beelden tonen arbeiders die bij daglicht door de straten marcheren, sommigen worden geconfronteerd met een rij mensen in witte pakken en de oproerpolitie.

Op andere filmpjes, die een ­anonieme getuige aan Bloomberg bezorgde, is te zien hoe werk­nemers uit de slaapzalen van de ­fabriek stromen en zich duwend en trekkend een weg banen door in het wit geklede bewakers, die in de minderheid zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in