Kosovo en Servië lossen conflict over nummerplaten op
Serviërs protesteerden woensdagavond tegen de nieuwe afspraken.  Foto:  AFP

Het jarenlang aanslepende conflict tussen Kosovo en Servië over nummerplaten is opgelost. Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell woensdag gezegd.

Kosovo was van plan om vanaf donderdag boetes op te leggen aan zijn Servische inwoners die door Servië uitgegeven kentekenplaten blijven gebruiken wanneer ze door Kosovo rijden. De maatregel zou duizenden leden van de Servische minderheid in Kosovo treffen.

De twee landen zijn nu overeengekomen dat Servië stopt met het uitgeven van speciale kentekenplaten voor Kosovo en dat Kosovo ophoudt met het opnieuw registreren van voertuigen van Servische inwoners. Borrell liet via Twitter verder weten dat de twee landen verder zullen blijven werken aan de ‘normalisering van hun onderlinge banden’.

De spanningen tussen de twee landen over de kwestie liep zo hoog op dat Serviërs afgelopen zomer grensovergangen blokkeerden, toen Kosovo nieuwe regels omtrent de nummerplaten in wilde voeren. De Europese Unie en de Verenigde Staten moesten tussenbeide komen om verdere escalatie te voorkomen. Afgelopen maandag mislukten onderhandelingen in Brussel nog.

Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar Belgrado heeft deze afscheiding nooit geaccepteerd. Ook vijf andere EU-lidstaten en Rusland erkennen de Kosovaarse onafhankelijkheid niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in