Verlinden verplicht Raad van State tot snellere uitspraken
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).  Foto: Kris Van Exel

Minister Verlinden kort de doorlooptijd van een procedure ten gronde bij de Raad van State in naar maximaal achttien maanden. Momenteel is dat vaak meer dan dertig maanden. Extra personeel moet dit haalbaar maken.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde een jaar geleden aan dat ze komaf wilde maken met jarenlange procedures tegen vergunningen, met na afloop vaak geen oplossing. Momenteel duurt het vaak meer dan dertig maanden voordat de Raad van State uitspraak doet over de grond van de zaak, zegt de minister. Investeringen liggen daardoor soms erg lang stil, betrokken bedrijven en burgers weten niet waar ze aan toe zijn.

   • Raad van State moet minder vernietigen en meer repareren

Vandaag keurde de ministerraad in eerste lezing een wetsontwerp van Verlinden goed dat tot meer effi­ciëntie, meer snelheid en meer rechtszekerheid zou leiden. Daarbij wordt de doorlooptijd van procedures ten gronde ‘drastisch’ ingekort tot maximaal achttien maanden, zegt Verlinden.

Hoogdringend?

Ook wordt de schorsingsprocedure grondig gewijzigd. Hierdoor zal de Raad van State in hoogdringende procedures sneller – en uiterlijk binnen een termijn van drie maanden – een voorlopige uitspraak doen.

Bovendien zullen zogeheten ‘maatschappelijk relevante dossiers’ prioritair worden behandeld. Gezien de energiecrisis gaat dit in het bijzonder om dossiers rond energie, zoals een vergunning voor een windmolenpark. Voor zulke dossiers mag volgens Verlinden nog sneller een uitspraak worden verwacht dan binnen de achttien maanden.

De nieuwe termijnen zijn volgens het kabinet-Verlinden in nauw overleg met de Raad van State bepaald en moeten nog altijd voldoende rechtsbescherming toelaten. ‘Samen met de eerder besloten versterking van het personeelskader zullen de inhoudelijke hervormingen leiden tot snellere en kwaliteitsvolle procedures en een efficiënte en moderne werking van de Raad van State’, zegt Verlinden. ‘Burgers zullen sneller duidelijkheid krijgen over dossiers bij de Raad van State, maar ondernemers ook, wat het investeringsklimaat ten goede komt.’

Bestuurlijke lus

Het wetsontwerp bouwt ook een bestuurlijke lus in, specifiek voor beslissingen binnen het omgevingsrecht. Die moet vermijden dat maatschappelijke projecten van groot regionaal belang, genre de Ventilus-hoogspanningslijn, zonder meer gekelderd worden. Wanneer een beslissing van een ­bestuur een gebrek vertoont, hoeft de Raad van State immers niet meteen de vernietiging uit te spreken. In de plaats daarvan kunnen de rechters de overheid een periode gunnen om de fout nog tijdens de ­beroeps­procedure recht te zetten, via een tussenuitspraak.

Het wetsontwerp wordt voorgelegd aan verschillende adviesorganen, waaronder de Raad van State zelf. Daarna gaan de teksten naar de Kamer.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in