Het Brits hooggerechtshof oordeelt unaniem dat de Schotse regering geen onafhankelijkheidsreferendum mag organiseren op eigen initiatief. Het Schotse parlement heeft daartoe niet de macht.
Wie Schotland wil afscheuren van het Verenigd Koninkrijk, moet via Londen passeren. Een langverwachte uitspraak van het Britse hooggerechtshof is duidelijk: de Schotse regering kan niet op eigen houtje een referendum organiseren om onafhankelijk te worden. Het hof verwerpt ook de Schotse claim dat een nieuw referendum louter ‘een advies van de bevolking’ zou zijn.
De Schotse minister-president Nicola Sturgeon, van de Schotse nationalisten, pleit al langer voor een nieuw referendum. Maar Londen wuifde dat verzoek altijd weg. De Brexit en de onaangename gevolgen ervan zetten een turbo op die onafhankelijkheidswensen. In Schotland wilde het merendeel van de kiezers in de Europese Unie blijven.
Maar met die onafhankelijkheidsverlangens kwamen allerlei juridische en grondwettelijke vragen opsteken. Kunnen de Schotten zomaar even stemmen om zich af te scheuren? Het werd een zaak voor het hooggerechtshof, dat vandaag een klap toedient aan de Schotse, nationalistische wind. ‘Die uitspraak is geenszins van politiek aard’, verduidelijkt voorzitter Lord Reed. Hij is echter van oordeel dat zijn hof zich over de zaak kan en moét uitspreken.

In 2014, een jaar voor het referendum over de Brexit, stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid. Toen kozen ze ervoor om deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Sturgeon had de Schotten de vraag graag opnieuw voorgelegd op 19 oktober 2023. Via Twitter reageerde ze al teleurgesteld. ‘Een wet staat ons niet toe om onze eigen toekomst te kiezen.’ Op de middag geeft ze een uitgebreidere reactie.