camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Rode Duivels

Het gaat de goede kant uit met revaliderende Lukaku

Lukaku’s tests zijn positief. De medische staf gaat ervan uit dat de spits uiterlijk in de laatste groepsmatch tegen Kroatië in actie kan komen.

dinsdag 22 november 2022 om 3.25 uur

Romelu Lukaku. BELGA

De Rode Duivels verschenen gisteren bijna au grand complet op het trainingsveld in Qatar. Leandro Trossard heeft geen pijntje meer, de controle van het jukbeen van Thomas Meunier was positief en de kuitblessure van Jan ­­­Ver­tonghen is verleden tijd. Bondscoach Roberto Martinez heeft zijn strijders dus voor het uitkiezen voor de eerste groepswedstrijd woensdagavond (20 uur) tegen ­Canada.

De enige op wie hij nog geen ­beroep kan doen, is Romelu Lukaku. De aanvaller van Inter Milaan traint nog op zijn eentje na zijn hamstringblessure en vandaag was normaal een D-day voor Big Rom. Tot 24 uur voor de aftrap van de eerste partij mag een geblesseerde speler gewisseld worden voor een reservist. De spanningsboog was al niet meer zo groot, maar de Belgische voetbalbond bevestigde nu ook dat dit niet zal gebeuren. Lukaku’s tests zijn positief en de medische staf gaat ervan uit dat hij uiterlijk in de laatste groepsmatch tegen Kroatië in actie kan komen. Onze topscorer blijft gewoon in Qatar.

Dat impliceert wel dat de vier spelers op de B-lijst – Dodi Lukebakio, Alexis Saelemaekers, Brian Heynen en Jayson Denayer – dit WK uit hun hoofd mogen zetten. Zij kunnen nu even zorgeloos verlof nemen.

Wordt Mitchy Batshuayi tegen Canada de vervanger? BELGA

Vraagtekens

De kopbrekens zijn nu voor Martinez: hoe zal hij zijn ploeg opstellen tegen de snelle Canadezen? Op dit moment weten de spelers het zelf nog niet en aan de verdeling van de hesjes op training viel nog geen touw vast te knopen. De bondscoach heeft wel al een achttal zekerheden, maar er zijn nog enkele vraagtekens.

Zo blijft in België de discussie leven of hij man-in-vorm Trossard toch niet moet opstellen. Dat kan evenwel alleen als Eden Hazard naar de bank verhuist of als Martinez enkele kunstgrepen uitvoert. Dan moet Kevin De Bruyne bijvoorbeeld naast Witsel komen voetballen, waardoor Hazard en Trossard allebei in de pockets achter de diepe spits kunnen aantreden. Of hij kan Trossard ook als valse 9 in de strijd gooien.

Mort subite

Alleen staat Martinez niet gekend als groot experimenteerder. Zeker niet in een opener van zo’n groot toernooi. De kans is dus reëel dat de Spanjaard traditioneel voor Mitchy Batshuayi opteert als vervanger van Lukaku en dat Hazard Trossard toch nog op de bank houdt. Eden krijgt dan weer een uurtje om het nog eens te proberen, maar falen is dan echt geen optie meer.

‘Zo’n eerste match op een WK kan een plotselinge dood zijn. Verlies en je loopt meteen achter de feiten aan’ Thomas Meunier 

En wie wordt er aan Alderweireld en Vertonghen gekoppeld rechts in de defensie? Zeno Debast, Leander Dendoncker ... Het schaakbord van Martinez staat weliswaar niet op een peperdure Louis Vuitton-koffer, maar hij moet de juiste zetten uitvoeren.

Thomas Meunier verwoordde het perfect op zijn persconferentie. ‘Zo’n eerste match op een WK kan mort subite zijn, een plotselinge dood. Verlies en je loopt meteen achter de feiten aan.’

De Wereldvoetbalbond Fifa heeft ondertussen de Zambiaan Janny Sikazwe aangeduid als scheidsrechter voor de eerste groepswedstrijd van de Rode Duivels. Sikazwe krijgt de Angolees Jerson dos Santos en de Mozambikaan Arsenio Marengula als assistenten. De Japanner Yoshima ­Yamashita is de vierde ref.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen