Vanthourenhout houdt Pidcock af in Overijse
Foto:  belga

In de Druivencross in Overijse, ‘de Moeder aller crossen’, heeft Europees kampioen Michael Vanthourenhout zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. In een prangende slotfase hield hij de Britse wereldkampioen Tom Pidcock af. Bij de vrouwen ging de zege naar de Nederlandse Puck Pieterse.

Net als in Merksplas gisteren, waren alle ogen gericht op Tom Pidcock. De Britse wereldkampioen dook gisteren voor het eerst sinds zijn wereldtitel in Fayetteville het veld in. Verder dan een zevende plek kwam de Brit niet in Merksplas. In Overijse kreeg Pidcock wel een parcours op zijn maat voorgeschoteld. De jonge Brit verscheen eerder aan de start van de Druivencross en moest toen enkel Mathieu van der Poel voor zich dulden.

Pidcock stond dan ook met de nodige ambities aan de start in Overijse. Noblesse oblige, je bent de wereldkampioen of je bent het niet. Maar ook man-in-vorm Laurens Sweeck aasde na zijn zege in Merksplas op de dubbel. Europees kampioen Vanthourenhout en ploegmaat Iserbyt wilden dan weer hun goede vorm verzilveren.

De start zorgde meteen voor ophef. Tom Pidcock kreeg net na de start af te rekenen met materiaalpech en moest vanuit laatste positie aan een haast onmogelijke inhaalrace beginnen. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt lieten het niet aan hun hart komen en trokken meteen vol door. Een ontketende Pidcock gaf zich niet zomaar gewonnen en na een onwaarschijnlijke inhaalrace kon hij toch weer de aansluiting maken bij het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal.

De Brit rook bloed en gaf zijn metgezellen geen moment rust. Toen Iserbyt de rol moest lossen en Vanthourenhout tegen de grond ging, trok Pidcock er dan maar alleen vandoor. Vanthourenhout zag af, maar kon na lang aandringen toch de aansluiting maken.

Vanthourenhout straft foutjes van Pidcock af

De Europees kampioen wist dat hij in een sprint gezien was tegen de vinnige Brit en versnelde. Pidcock zag af en ging door de druk van Vanthourenhout tegen de grond. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van Pidcock, waardoor Vanthourenhout nog alles op alles moest zetten om de zege te pakken.

Onze landgenoot hield uiteindelijk maar enkele tellen over op Pidcock, die vrede moest nemen met de tweede plek. Na zijn zege op het EK is het een tweede mooie zege van het seizoen voor Vanthourenhout. Lars van der Haar finishte uiteindelijk derde.

Puck Pieterse pakt allereerste wereldbekerzege

Bij de vrouwen ging de zege naar Puck Pieterse. De 20-jarige Nederlandse van Pauwels-Sauzen Bingoal reed na een paar minuten weg van haar concurrentes en werd niet meer bijgehaald. Leidster in de Wereldbeker Fem van Empel kwam na een kleine minuut binnen op plek twee. Shirin van Anrooij vervolledigde het Nederlandse podium.