Verstappen zet kers op de taart in Abu Dhabi
Foto:  afp

In de afsluitende GP van Abu Dhabi heeft de Nederlander Max Verstappen zijn veertiende zege van het seizoen geboekt. De Red Bull-rijder was al een tijdje zeker van de wereldtitel. Spanning was er nog voor plaats twee in het eindklassement: uiteindelijk kon de Monegask Charles Leclerc (Ferrari) de Mexicaan Sergio Pérez (Red Bull) naar plek drie verwijzen.

Hoe verliep de start?

Voor Hamilton alleszins goed. De Brit wipte meteen over Sainz naar plek vier, maar zou door krachtverlies weer terugvallen tot de zesde stek. Bij al de andere piloten bleven de posities nagenoeg behouden.

Hoe kwam de zege tot stand?

Vrij simpel. Verstappen reed van begin tot einde aan de leiding. Een dagzege zou geen veranderingen meer naar boven brengen wat het wereldkampioenschap betreft. Verstappen was namelijk al langer zeker van zijn tweede titel in evenveel jaren.

Wie onderscheidde zich?

U kent het antwoord al op deze vraag. Wereldkampioen Max Verstappen was de primus van de klas in Abu Dhabi. Al is er ook een eervolle vermelding voor Charles Leclerc. De Monegask van Ferrari legde Pérez het vuur aan de schenen en snoepte finaal nog de tweede plek in het klassement af. Hij is zo vicewereldkampioen.

Wie had zijn dagje niet?

Halfweg de race moest Fernando Alonso er de brui aan geven. De 41-jarige Spanjaard moest door een waterlek noodgedwongen opgeven in zijn Alpine. Volgend seizoen neemt hij het zitje in van de afscheidnemende Sebastian Vettel bij Aston Martin. Later in de race moest ook Lewis Hamilton er vroegtijdig mee stoppen.

Hoe hoog was de spektakelwaarde?

Van echt spektakel voor de dagoverwinning was er niet meteen sprake. Verstappen kwam nooit in de problemen, alleen achter hem wisselden de posities af en toe. De Ferrari van Leclerc snelde Pérez nog voorbij, waardoor de Monegask virtueel vicewereldkampioen was. De Mexicaan van Red Bull probeerde hem nog te remonteren, maar bleef steken op de derde stek.

Wat onthouden we van de race?

Lewis Hamilton kon dit seizoen nog geen enkele Grote Prijs op zijn naam zetten en deed dat ook zondag niet. Vrij uitzonderlijk want de zevenvoudig wereldkampioen won vanaf zijn debuut in 2007 elk jaar minstens één race.