sociaal
Beperkte loonstijging in Duitse metaalsector
De Duitse metaal- arbeiders nemen genoegen met een loonsverhoging die de hoge inflatie niet volledig compenseert.
Tot stakingen is het in Duitsland niet gekomen. epa-efe
IG Metall, de vakbond die de 3,9 miljoen werknemers in de Duitse metaal- en elektronicaindustrie vertegenwoordigt, is met de werkgevers overeengekomen dat de lonen volgend jaar met 5,2 procent omhoog gaan. Het jaar daarop komt er nog eens 3,3 procent bij. Die loonsverhoging wordt aangevuld met tweemaal een premie van 1.500 euro. Het akkoord is geldig voor Baden-Württemberg, maar zal als model dienen voor de andere deelstaten.
Volgens de vakbond is tegemoetgekomen aan de eis om de lonen met minstens 8 procent op te trekken. Tegelijk blijft voor de werkgevers de kostenstijging verteerbaar, doordat een deel ervan in eenmalige premies wordt uitgekeerd.
Water in de wijn
Aan het akkoord gingen harde onderhandelingen vooraf. Toen na vijf overlegrondes nog geen zicht was op een compromis, werd gevreesd voor een escalatie. Maar na een onderhandelingssessie van twaalf uur bereikten de sociale partners toch overeenstemming. Het risico dat de sector door stakingen zou worden lamgelegd, is nu afgewend. Daarmee had de vakbond gedreigd als de werkgevers geen water in de wijn wilden doen.
Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland, zal het akkoord het koopkrachtverlies voor de werknemers niet volledig compenseren. De Duitse inflatie bedroeg in oktober immers 10,4 procent.
Een vertegenwoordiger van de werkgevers voorspelde dat het effect van het akkoord voor de bedrijven ‘pijnlijk’ zou zijn. ‘Voor de meerderheid van de ondernemingen is dit maar net haalbaar’.
Omdat de loonvorming in de metaalsector als richtinggevend wordt gezien in de Duitse economie, groeit de hoop dat de inflatie in de grootste economie van de eurozone beheersbaar blijft. Volgens Frederik Ducrozet, econoom bij vermogensbeheerder Pictet Wealth Management, neemt het akkoord veel onzekerheid weg over de inflatievooruitzichten. Hij noemt het akkoord ‘het belangrijkste nieuws voor de ECB sinds lang’.
De ECB-voorzitter, Christine Lagarde, zei vrijdag dat de rente verder omhoog zal gaan, ook al neemt de kans op een recessie toe.
Ook de Nederlandse ECBbestuurder Klaas Knot pleitte voor een doortastende aanpak, ook als de economie daaronder te lijden zou hebben. Als de bevolking ervan uitgaat dat de inflatie-opstoot niet langer tijdelijk is, wordt het nog moeilijker om de stijgende prijzen te beteugelen, zei hij.
Belgische ondernemingen zijn verplicht om de lonen in dezelfde mate te verhogen als de stijging van de gezondheidsindex. Die lag in oktober 12,27 procent hoger dan het jaar voordien. (rmg)