camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 17 november 2022 om 16.58 uur

1 KU Leuven start tuchtzaak tegen groep studenten na ‘risicovolle en onverantwoorde’ doop

 put

De universiteit KU Leuven heeft een tuchtprocedure opgestart tegen dertien studenten na een ‘risicovolle en onverantwoorde’ studentendoop vorig jaar. Een van de studenten die deelnam aan de doop moest met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen, met een levensbedreigende hoeveelheid alcohol in het bloed. Het gaat om studenten uit de regionale studentenclub Zuid-Oost-Vlaams.

2 Onrust in Iran houdt aan: zeven doden in Izeh, paniek in metro in Teheran

In Iran werd deze week opgeroepen tot een driedaagse staking. De protesten laaien opnieuw hoog op, net als het geweld. In Izeh en Isfahan vielen respectievelijk zeven en vijf dodelijke slachtoffers bij schietincidenten die volgens het Iraanse regime het werk zijn van ‘terroristen’.

3 Eerst kladversie COP27-overeenkomst gepubliceerd, landen reageren teleurgesteld

Het Egyptisch voorzitterschap op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft afgelopen nacht een kladversie van de eindtekst – de zogenaamde ‘cover decision’ – gepubliceerd. Daarin worden momenteel veel van de doelstellingen van de vorige klimaattop in Glasgow herhaald, terwijl het andere cruciale kwesties – zoals een klimaatfonds voor ontwikkelingslanden – ontwijkt.

   • Live klimaattop | Belgisch delegatieleider: ‘Kladversie eindtekst staat nog nergens’

Volgens Belgisch delegatieleider Peter Wittoeck staat de tekst ‘nog nergens’. ‘Het is een onsamenhangend en onevenwichtig geheel, waarin heel wat belangrijke zaken ontbreken.’ ‘De wereld verdient beter’, zegt Fredrick Njehu, beleidsadviseur Afrika bij ngo Tearfund. ‘De ontwerptekst van vandaag getuigt van verraad tegenover de meest kwetsbare landen, die met steeds hogere rekeningen voor verlies en schade geconfronteerd worden.’

4 Republikeinen behalen meerderheid in Huis van Afgevaardigden

In de Verenigde Staten heeft de Republikeinse partij de benodigde 218 zetels behaald om een meerderheid te vormen in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben hiermee sowieso tot 2024 de macht om het beleid van president Joe Biden grondig te blokkeren. De krant The New York Times spreekt van een ‘vertraagde maar verwachte uitkomst’, omdat er al gerekend werd op een overwinning van de Republikeinen in het Huis. De winst voor de partij is wel een stuk kleiner dan verwacht.

5 Door VN onderhandelde graandeal wordt verlengd

 reuters

Het akkoord over de export van Oekraïens graan, dat in principe vrijdagavond afliep, wordt verlengd. Het akkoord wordt verlengd ‘onder dezelfde voorwaarden’ die golden sinds juli, melden bronnen. Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur slaat de verlenging op 120 dagen.

De graandeal kwam na lange onderhandelingen tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties tot stand. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de verlenging van het akkoord donderdag verwelkomd. Dat is een opluchting, want eind oktober dreigde Rusland ermee uit de deal te stappen.  

• Live Oekraïne | Zelenski over raketinslag Polen: ‘Ik weet niet wat er gebeurd is’

6 Opnieuw explosie in Wilrijk: woning beschadigd, politie pakt twee verdachten op

 bfm

In Wilrijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een explosie plaatsgevonden. Een woning in de Klaproosstraat werd bestookt met een stuk vuurwerk. In de omgeving kon de politie een wagen met twee inzittenden onderscheppen. De aanslag gebeurde rond 2 uur in de nacht van woensdag op donderdag. In de omgeving kon de politie een wagen met Nederlandse nummerplaten onderscheppen. ‘De twee inzittenden werden gearresteerd. Ze worden momenteel verhoord over hun mogelijke betrokkenheid bij de aanslag’, zegt Aerts.

7 Weer 1.500 euro goedkoper: tarieven gas en elektriciteit dalen verder

Wie deze maand een nieuw contract afsluit voor gas en elektriciteit, betaalt voor een gemiddeld verbruik nu zowat 5.352 per jaar. Dat blijkt uit een analyse van de Vreg, die elke maand de jaarfactuur voor de komende twaalf maanden inschat. De prijzen liggen 1.500 euro lager dan in oktober.

   • Live energiecrisis | Weer 1.500 euro goedkoper: tarieven gas en elektriciteit dalen verder

8 ‘Zillion’ blijft knallen: 350.000 bezoekers in 3 weken

Jonas Vermeulen als Zillion-baas Frank Verstraeten. rr

De Vlaamse film Zillion doet vooral in Vlaanderen nog altijd de bioscopen vollopen. Na drie weken staat de film nog steeds op 1 in de Vlaamse box office. Daarmee doet de film het zelfs beter dan de Amerikaanse superheldenfilm Black panther 2, die voor de gehele Belgische box office wel op 1 uitkomt. De film van Robin Pront zit nu aan 350.000 bezoekers. Straf, maar niet van die aard om Loft van de troon te stoten als succesvolste Belgische film aller tijden. De film van Erik Van Looy haalde destijds 300.000 bezoekers in tien dagen – en strandde uiteindelijk net onder 1,2 miljoen bezoekers.

9Russen schuldig aan neerhalen MH17

Twee Russen en een Oekraïner zijn verantwoordelijk voor de raketaanval op vlucht MH17, besliste een Nederlandse rechtbank. De Rus Igor ‘Strelkov’ Girkin is verantwoordelijk voor het neerhalen van een Boeing 777 van Malaysia Airlines in 2014. Twee anderen, de Rus Sergei Doebinski en de Oekraïner Leonid Ghartsjenko, zijn dat ook. Dat besliste een rechtbank in Den Haag. De uitspraak over de strafmaat volgt later vandaag. Een vierde verdachte, Oleg Poelatov, is vrijgesproken.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen