‘Rellen’ in Chinese stad Guangzhou tegen zero-covidbeleid
Op beelden die De Standaard niet onafhankelijk kon verifiëren zien we betogers die dranghekken omverwerpen.  Foto:  via reuters

Een zeldzaam beeld uit het autoritaire China: tientallen inwoners die agressief protesteren. In miljoenenstad Guangzhou richtten mensen hun woede op de extreem strenge lockdown.

De spanningen lopen op in Guangzhou, de op twee na grootste stad van China met zo’n 18 miljoen inwoners. De wijk Haizhu is er onder strikte lockdown geplaatst: alle inwoners moeten thuisblijven. Dat past in de zero-covidstrategie die China nog altijd toepast, ondanks recente berichten over versoepelingen.

Op videobeelden is te zien hoe tientallen bewoners toch de straat zijn opgegaan. En wat al helemaal uitzonderlijk is in het autoritaire China: ze durven de confrontatie aan te gaan met de politie. Op de videobeelden is te zien hoe ze een politievoertuig omvergooien en hoe ze dranghekken omverwerpen die de wijk afschermen. Daarop werd massaal oproerpolitie op hen afgestuurd.

Niet betaald

In de betreffende wijk wonen veel armere, tijdelijke arbeiders, meldt de Britse omroep BBC. Ze klagen dat ze niet betaald worden als ze niet opdagen op het werk. Ze kampen met voedseltekort en met prijzen die door de draconische coronamaatregelen de pan uit swingen. De voorbije dagen waren er al vaker schermutselingen tussen de inwoners en de ordehandhavers. Maar dat het tot zo’n openlijke confrontatie komt, is vrij uniek in China.

Ruim twee weken geleden waren er wel schermutselingen in de fabriek van Foxconn, de grootste assemblagefabriek van Apple voor iPhones. Toen wisten mensen over een hek te springen om te ontsnappen aan de lockdown die hen gevangen hield in de fabriek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in