Koning Albert II, koningin Paola, prinses Astrid, prins Lorenz, prins Laurent en prinses Claire wonen dinsdag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel het Te Deum bij ter gelegenheid van Koningsdag. De grote afwezige is prinses Delphine.

Premier Alexander De Croo (Open VLD), ambassadeurs uit heel wat landen en religieuze vertegenwoordigers van het katholicisme, het jodendom en de islam zijn aanwezig op de viering van Koningsdag. Zij zullen er samen het Te Deum bijwonen en luisteren naar de homilie van kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel.

De leden van de koninklijke familie kwamen samen bovenaan de trappen van de kathedraal, waar enkele fans van het koningshuis en ook schoolkinderen hen toejuichten. Voor koning Albert II en koningin Paola, beiden met een wandelstok, kostte het zichtbaar moeite om de laatste trappen van de kathedraal op te stappen. De koningin is nog maar net hersteld na een val.

De royals werden bij hun aankomst ook toegejuicht door de aanwezige vakbonden. Zij protesteren er tegen de Vivaldi-regering, nadat vorige week met een mes een aanslag werd gepleegd op twee agenten in Schaarbeek. Een 29-jarige politie-inspecteur overleed kort nadien in het ziekenhuis.

Koning Filip en koningin Mathilde en hun vier kinderen wonen het Te Deum niet bij, omdat de traditie wil dat de koning zichzelf niet viert.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in