Grote delen van de Australische staat New South Wales, gelegen aan de oostkust, staan opnieuw onder water na aanhoudende regenval. De reddingsdiensten staan voor ‘de grootste overstromingsoperatie in de geschiedenis van de staat’, zo meldt de Australische omroep ABC dinsdag. 

Steeds meer hulpverleners en vrijwilligers uit de hele wereld sluiten zich bij de reddingsteams aan, vooral uit Nieuw-Zeeland, Singapore en de VS. ‘We hadden vrijwilligers uit de hele wereld om bosbranden te bestrijden, maar voor zover ik weet is dit de eerste keer dat ze voor overstromingen komen. En ik wil hen bedanken’, zei de premier van de regio, Dominic Perrottet.

Ten westen van Sydney zijn sinds maandag meer dan 200 mensen uit de overstromingen gered. Velen hadden hun toevlucht gezocht op de daken van hun huizen. Reddingsteams werden ook met helikopters ingezet.

Het land heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. In een rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) van februari 2022 wordt ervan uitgegaan dat Australië in de toekomst nog vaker zal worden getroffen door verwoestende natuurverschijnselen.